OD SUTRA DRASTIČNO

STIŽE NAM ZIMA! Prognoza za studeni otkriva veliki obrat, prognostičari izračunali kakva će biti

Prvi puta u pet godina temperature u listopadu su ispod prosječnih. Vrijeme u studenom također će biti hladno, ali i suho. No, zima bi, za razliku od nedavnih najava prognostičara, mogla biti dosta oštra, javlja RTL.

Već sutra stiže drastična promjena vremena, javlja RTL. Zapuhat će jugo pa će i temperature biti nešto više od ovih koje su vladale proteklih dana, no onda ponovno slijedi prohladno vrijeme. Ukoliko se ostvare prognoze, to će biti prvi mjesec hladniji od prosjeka u posljednjih gotovo pet godina. Nakon legendarne veljače 2012. godine, samo je listopad u većem dijelu zemlje kategoriziran kao normalan, a svi ostali mjeseci bili su manje ili više topliji od prosjeka.

Na vremenska kretanja dosta je utjecala sezona uragana kojih je ove godine zabilježeno deset. Snažni poremećaji poput uragana i tajfuna pojačavaju prijenos toploga zraka prema polovima, što uzrokuje da se polarni zrak spusti južnije nego inače. Osim što su poremetili prirodu, piše RTL, poremetili su i proračune. Listopadsko je vrijeme, naime, vrlo važno za prognozu zime.

Prognoza za listopad je pogrešna

Zima ovisi o količini polarnog leda kojeg je sada znatno manje od prosjeka. Ključan parametar za prognozu zime na sjevernoj hemisferi je listopadski snježni pokrivač, posebno euroazijski. Njega ima znatno više od prosjeka – cijeli Sibir prekriven je snijegom. Tu je i temperatura sjevernog Atlantika koji je ovih dana topliji od prosjeka. Niz parametara cirkulacije u nižim i u višim slojevima atmosfere također utječe na dugoročnije procjene prognoze.

Uslijed tajfuna i uragana, ako se pogleda aktualna situacija na polovina te količina snijega, sve ukazuje na to da su prve prognoze izračunate prije listopada bile pogrešne.

Naime, jasno je već da je stigla prava hladnoća te da u studenom ne treba očekivati veće i trajnije južine nego nastavak prohladnog vremena.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr