BITKA S NEZAPOSLENOŠĆU

STIŽE VELIKA REFORMA ŠKOLSTVA: Uz dualno obrazovanje učenici će na posao već s 15 godina?

Dualno obrazovanje “na snagu” bi trebalo stupiti od sljedeće godine, ali samo kao pilot-projekt. Ono bi omogućavalo učenicima strukovnih škola da od prvog razreda namanje 50 posto satnice provode na praksi, ali ona bi im se plaćala i vodila kao radni staž.

Od sljedeće godine u hrvatsko školstvo bi se trebalo uvesti dualno obrazovane za trogodišnje strukovne škole. Riječ je o pilot-projektu koji bi trebao pomoći turizmu, brodogradnji, građevinarstvu te poljoprivredi, sektorima kojima danas nedostaje radne snage. Najavio je to, piše Slobodna Dalmacija, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović ističući kako bi učenici po tom modelu najmanje 50 posto satnice provodili na stručnoj praksi kod poslodavca čime bi praktički bili zaposlenici tvrtke i dobivali plaću za svoj rad, a tekao bi im i radni staž.

Tu vrstu obrazovanja HGK i Hrvatska obrtnička komora promiču već godinu dana i to po uzoru na Austriju i Njemačku. U tome vide rješenje smanjenju nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj te izlaz za nedostatak radne snage u pojedinim sektorima, ali i izlaz kojim bi se spriječilo njihovo iseljavanje.

Teren tek treba pripremiti, prepreka je dosta

“Ne tražimo da odmah svih 30 tisuća učenika u strukovnim trogodišnjim školama uđe u model dualnog obrazovanja, on bi se uvodio postupno, ali na njemu ćemo inzistirati, što bi naš narod rekao, ‘jašit ćemo na tome’, dok se institucije ne dogovore i ne krenemo s tim modelom”, kaže Burilović.

Plenkovićeva Vlada dualni model stavila je u svoj program što potvrđuje da bi se on zaista trebao ostvariti. A to su svojim izjavama potvrdili dosad i potpredsjednica Vlade Martina Dalić te ministar rada Tomislav Ćorić. Međutim nitko izrijekom ne govori da će to biti baš od sljedeće godine zbog nedostatka poslodavaca kod kojih bi mladi išli na praksu.

“Našem Ministarstvu predstoji osigurati preduvjete poput izmjena i dopuna zakonske regulative, rada na strukovnom, odnosno sektorskim i predmetnim kurikulumima za strukovne škole”, komentira državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Hrvoje Šlezak.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr