STIŽE SUSTAV OD 48 MILIJUNA KUNA: / Građani će SMS-om biti upozoreni na požar, poplavu i potres

Novim sustavom brže će se obavještavati građane i sudionike sustava civilne zaštite o opasnostima koje prijete i o mjerama koje je potrebno poduzeti,

15.12.2020.
10:35
Miroslav Lelas/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministarstvo unutarnjih poslova nabavlja sustav za upravljanje krizama i katastrofama vrijedan 48 milijuna kuna kojim će se brže obavještavati građane i sudionike sustava civilne zaštite o opasnostima koje prijete i o mjerama za smanjenje žrtava i materijalne štete, piše u utorak Večernji list.

U slučaju požara, poplava, potresa, epidemija, migrantske krize, radiološke i nuklearne nesreće, industrijske i prometne nesreće, ekstremnih vremenskih uvjeta... svi koji se zateknu na području Hrvatske zahvaćenom nekom od tih kriza ili katastrofa na svoj će mobitel dobiti SMS upozorenje od Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

Komunikacija raznih službi

A to će biti jedna od mogućnosti jedinstvenog nacionalnog sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) koji nabavlja MUP, a čija je procijenjena vrijednost 48 milijuna kuna plus PDV. Svrha tog sustava bit će, kako se navodi u MUP-ovoj dokumentaciji, rano upozoravanje i javno uzbunjivanja građana korisnika mobilnih uređaja prilikom kriznih situacija.

Radi se o nabavi hardvera i softvera koji će RCZ-u pomoći da koordinira i rukovodi aktivnostima planiranja zaštite od katastrofa i provodi preventivne aktivnosti i intervencije u slučaju njihove pojave.

Novim sustavom brže će se obavještavati građane i sudionike sustava civilne zaštite o opasnostima koje prijete i o mjerama koje je potrebno poduzeti, a u cilju smanjenja ljudskih žrtava i materijalne štete. Osim novih komunikacijskih kanala prema građanima, sustav će uvesti i nove komunikacijske kanale i u internoj komunikaciji među organizacijama kojima je bitno raspolagati informacijama o opasnostima, poput vatrogasne službe, HAK-a, javnih institucije, hotela, kampova, nacionalnih parkova.

Razlikovanje hrvatskih mreža i stranih operatora

Sustav će razlikovati korisnika hrvatskih mobilnih mreža i stranih nacionalnih operatora kako bi se u slučaju krizne situacije mogla poslati poruka na stranim jezicima. U MUP-u navode da su obavili razgovore s članovima uprava sva tri nacionalna mobilna operatora koji su potvrdili sudjelovanje u projektu, čime će se postići pokrivenost cijele Hrvatske i korisnička baza od gotovo 100 posto mobilnih korisnika.

Sustav će morati nepovratno anonimizirati identitet korisnika, što znači da mora osigurati privatnost korisnika u skladu s napucima Agencije za zaštitu osobnih podatka, temeljem GDPR-a i e-privacy regulative. Krajnji rok za ugradnju, instalaciju, prilagodbu, funkcionalnu uspostavu i implementaciju gotovog sustava do potpune funkcionalne gotovosti je 1. rujna 2022., a planirana je sukcesivna isporuka u tri vremenske faze, piše Večernji list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali