PROMJENA VEĆ OD DANAS

STIŽE OLUJA, PLJUSKOVI, GRMLJAVINA…: Prvo će temperature biti ekstremno visoke, a onda slijede poplavljene rive i valovi od četiri metra

Ponegdje će biti i olujnog nevremena, poplavljenih riva, a moguće su i pijavice. Uz jugo i jugozapadnjak, u subotu jak i olujan, zatim malo slabiji, temperatura zraka malo će se mijenjati. Na kopnu će najtoplije biti u subotu – na istoku čak i oko 30 °C, ali u drugom dijelu dana i većinom najvjetrovitije i najkišovitije jer postoji velika vjerojatnost za izraženije pljuskove s grmljavinom pa i olujno nevrijeme, najprije u zapadnim krajevima, navečer i u noći i drugdje

Nova promjena vremena sprema se već danas te će se osjetiti na Jadranu, a za vikend i na kopnu. Vlažan i nestabilan zrak su ono što nam donosi ciklona koja nam se približava sa sjeverozapada, kaže prognoza RTL-a.

U petak prijepodne na kopnu će biti barem djelomice sunčano. Na Jadranu i u gorju oblačnije i nestabilnije uz povremenu kišu ili lokalne pljuskove. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, u Slavoniji jugoistočnjak, a na Jadranu će jačati jugo i oštro. Temperatura uz južinu bit će viša u odnosu na prethodne dane.

U središnjim i sjeverozapadnim predjelima poslijepodne djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak te će biti još malo toplije. U središnjim i sjeverozapadnim predjelima poslijepodne djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak te će biti još malo toplije.

Prije fronte će temperature u Slavoniji porasti do 30 stupnjeva

Meteorologinja Tea Blažević s N1 navodi da je slaba kiša pogodila Kvarner, unutrašnjost Dalmacije, Gorski kotar i Liku te središnju i sjeverozapadnu unutrašnjost. Najavljuje da će idućih sati na širem riječkom području biti izgledna obilnija oborina.

Puše jako i vrlo jako jugo i oštro, koji će još i pojačati, pa bi u noći moglo biti valova i do četiri metra. Bit će i velikih problema u pomorskom prometu. Na moru će se lokalno formirati jake nevere, a u uvjetima nestabilne atmosfere, moguća je i pojava pijavica. Jače pogoršanje stiže sutra poslijepodne i zahvatit će cijelu zemlju. Prije prolaska fronte, temperature bi u Slavoniji mogle porasti i do 30 stupnjeva.

Prolaskom fronte će naglo zahladnjeti, a lokalno je moguće izraženije nevrijeme s tučom. Uslijed obilne oborine moguće su i poplave. U subotu navečer, prolaskom fronte, i naglim skretanjem vjetra, ponovno bi se neke rive mogle naći pod vodom, prognozira Tea Blažević.

Vikend na kopnu i moru

Idućih dana nestabilnije – kiše će biti u subotu, osobito prema kraju dana kada će lokalno biti i obilna. U nedjelju manje oborina, a onda će kiša u ponedjeljak ponovno biti češća. Uz južinu će u subotu biti još toplije s temperaturom iznad 25, zatim od nedjelje temperatura u padu, ali i dalje uglavnom iznad 20 stupnjeva.

Na Jadranu idućih dana nestabilno s kišom i pljuskovima. U subotu će lokalno biti i obilnih oborina. Puhat će jako i olujno jugo, zatim vjetar u slabljenju i okretanju na jugozapadni. U novom tjednu nestabilno te manje toplo. Još u petak na kopnu uglavnom suho i djelomice sunčano, uz obalu će biti kiše i pljuskova. Subota posvuda nestabilna s češćim oborinama, lokalno i obilnim, prognozira se na RTL-u.

Vakula: Na Jadranu moguće i pijavice, na kopnu pljuskovi s grmljavinom

S takvom prognozom se slaže i Zoran Vakula, meteorolog HRT-a.

“Sljedećih dana na Jadranu promjenjivo, uz povremenu grmljavinu i kišu, najčešću i najobilniju od subotnjeg podneva do nedjeljnog jutra, te ponovno vjerojatno od nedjelje navečer do ponedjeljka prijepodne. Ponegdje će biti i olujnog nevremena, poplavljenih riva, a moguće su i pijavice. Uz jugo i jugozapadnjak, u subotu jak i olujan, zatim malo slabiji, temperatura zraka malo će se mijenjati. Na kopnu će najtoplije biti u subotu – na istoku čak i oko 30 °C, ali u drugom dijelu dana i većinom najvjetrovitije i najkišovitije jer postoji velika vjerojatnost za izraženije pljuskove s grmljavinom pa i olujno nevrijeme, najprije u zapadnim krajevima, navečer i u noći i drugdje. U nedjelju i ponedjeljak bit će sunčanije, ali i svježije, uz slabiji vjetar i povremenu mjestimičnu kišu, češću i obilniju u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije”, navodi Vakula za HRT.

Povratak na Net.hr