DEBELO KASNIMO

STIŽE LI KRAJ POŠASTI LOŠE HRANE? U pripremi zakon koji bi mogao stati na kraj uvozu hrane koju nitko ne bi trebao jesti

U pripremi je jedan zakon koji bi mogao stati na kraj uvozu nekvalitetne hrane koja je proteklih tjedana, dospjela u centar pažnje domaće javnosti.

Ako niste prespavali posljednja dva tjedna, složit ćete se da se Hrvatska pretvorila u meku za odlaganje nekvalitetne i neispravne hrane, smeća, kako i sam resorni ministar kaže. Ovu kvalifikaciju potvrđuju i brojni nalazi inspekcije zbog kojih određeni proizvodi, mahom, mesom, leti s polica trgovačkih lanaca diljem zemlje.

Domaće meso, kažu, nije problem, jer su kontrole i kriteriji za naše proizvode mnogo rigorozniji nego što je to u slučaju uvoznih proizvoda. Pa, može li naš išta izvući s tog prehrambenog pakla u kojem nam je jedino preostala nada i vjera u kvartovskog mesara?

Zakon u finalnoj fazi pripreme

Značajnu ulogu u zaštiti hrvatskih potrošača od nekvalitetnih proizvoda trebao bi imati Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi u lancu prodaje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

SALMONELA NIJE NAJGORE ŠTO MOŽETE NAĆI U HRANI… Uvozni odojci tretiraju se klorom!?

‘Ovakav zakon trebalo donijeti prije nekoliko godina, kada su i druge zemlje uspostavile ovakvu zakonodavnu praksu u lancu opskrbe hranom. Izrada Nacrta prijedloga zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom u finalnoj je fazi, očekujemo da će do kraja ove godine Prijedlog nacrta zakona ići u daljnju proceduru donošenja’, kaže državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Tihomir Majdak, za Slobodnu Dalmaciju.

Što zakon donosi?

Ovaj zakon trebao bi se pozabaviti upravo nekvalitetnim proizvodima, kao i dampinškim cijenama i dugim rokovima plaćanja.

Cilj i svrha ovoga zakona su osiguranje, uspostava i zaštita poštenih trgovačkih praksi kojima se štite sudionici u lancu opskrbe hranom, odnosno utvrđivanje nepoštene prakse čijim se nametanjem iskorištava značajna tržišna snaga otkupljivača, prerađivača ili trgovca u odnosu na njihove dobavljače.

OPET SALMONELA U MESU, NAĐENA I E.COLI! Povučena pileća krilca i usitnjeno mljeveno meso

Što se smatra nedopustivim?

Sankcionirat će se nepoštene prakse kao što su nepropisno ili nepošteno prebacivanje troškova ili poduzetničkih rizika na drugu stranu, zahtijevanje naknade za usluge koje nisu pružene, ili nisu ugovorene, zatim jednostrane izmjene ugovorenih uvjeta otkupljivača ili trgovca, mogućnost da trgovac, otkupljivač ili prerađivač raskinu ugovor s dobavljačima bez otkaznog roka ili uz neprimjereno kratak rok, jednostrane izmjene ugovorenih uvjeta…

Usto, zabranit će se prodaja proizvoda ispod nabavne cijene s PDV-om, a uvjeti i rokovi plaćanja morat će biti definirani pisanim ugovorom koji će sadržavati i stavku o kvaliteti i vrsti prehrambenog ili poljoprivrednog proizvoda koji se isporučuje otkupljivaču ili prerađivaču, odnosno trgovcu.

Povratak na Net.hr