OD POČETKA RUJNA

STIGLA POTVRDA IZ MINISTARSTVA – OČEKUJE NAS REKORDNO POSKUPLJENJE STRUJE: Evo koliko će u prosjeku biti veći mjesečni računi

Naknada za obnovljive izvore energije (OIE) porast će sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) na 10,5 lipa po kWh od početka rujna, što će prosječan račun za električnu energiju poskupjeti za oko 20 kuna mjesečno, doznaje se danas u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Na prosječnu potrošnju od 3300 kilovatsati, godišnji račun će porasti za 231 kunu, što je više nego je dosad najavljivano. Kada se na to doda i PDV, ukupno će račun biti veći za 261 kunu. Prosječni mjesečni porast računa je 21,75 kuna s PDV-om, piše 24sata. Iako se prvotno mislilo da će skočiti sa 3,5 lipa na 7,5 lipa, Ćorić se odlučio za još veće poskupljenje.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike obećavaju da zbog sadašnjeg većeg poskupljenja neće biti potrebe za nova poskupljenja sljedeće godine. Ovo poskupljenje, to jest povećanje naknade je neizbježno jer državi već sada nedostaje novca za plaćanje ugovorenih poticaja proizvođačima zelene energije. Dio stručnjaka smatra i kako ovo poskupljenje neće biti i posljednje jer povećanje naknade  neće donijeti dovoljno novca da bi se u budućnosti redovito plaćali ugovoreni poticaji za zelenu energiju.

Prijedlog odluke koji regulira povećanje naknade za OIE naći će se na sjednici Vlade u četvrtak, 31. kolovoza.

Podsjetimo, iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike su u veljači obećavali kako će cijena električne energije za građane biti niža u odnosu na 2016. godinu. Tada je ministar bio mostovac Slaven Dobrović. On je govorio o poskupljenju struje od najviše šest posto.

VLADA SUTRA IPAK PODIŽE CIJENU STRUJE? ‘Na mjesečnoj razini doći će do jednokratnog povećanja računa’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr