ISTRAŽIVANJE

STIGAO JE NOVI CROBAROMETAR: HDZ uvjerljivo prvi, SDP ostvario najlošiji rezultat u 15 godina, mrtvu trku vode sa Živim zidom

Da su danas izbori HDZ bi dobio 28,8 posto glasova birača, SDP 14,3, a Živi zid 13,8 posto

Hrvatska demokratska zajednica s potporom birača od 28,8 posto u 2019. ulazi jača nego SDP i Živi zid zajedno, pritom držeći rejting popularnosti na gotovo istoj razini od kolovoza prošle godine. Rezultat je to istraživanja Crobarometar Dnevnika Nove TV koji donosi i najnoviji omjer političkih snaga na početku godine.

Prema njemu, SDP i Živi zid su izgubili nešto potpore birača pa su sada i zamijenili mjesta. SDP tako 2019. godinu počinje s potporom od 14,3 posto i na drugom mjestu. Ipak, to je najlošiji rezultat najveće oporbene stranke unatrag 15 godina. Most je i ovoga mjeseca četvrta opcija birača, i čini se, postojan s potporom od 6,8 posto.

Živi zid je izgubio nešto više pa je s 13,8 posto potpore birača zuzeo treće mjesto, no i dalje se nalazi unutar statističke pogreške.

Tko su najvjerniji birači stranaka?

Da na izborima glasuju samo građani stariji od 60 godina, HDZ bi mogao dobiti 42 posto potpore. Slično je i s biračima SDP-a koji u populaciji starijoj od 60 godina mogu računati na 17 posto potpore, a Živi zid je hit među biračima do 30 godina, među kojima bi dobili 23 posto potpore.

Stranke bez kojih nema vlasti

Stranka Milana Bandića, iako prikuplja zastupnike, ne dobiva tako veliku potporu među biračima i godinu počinje s potporom od 4 posto. Odmah iza nalazi se HSS s 3,9 posto te HSU s 3,5 posto potpore. Stranka Pametno ovoga je mjeseca na 2,6 posto, a HNS na 1,8 posto. Neovisni za Hrvatsku su na 1,8 posto. IDS također uživa potporu od 1,6 posto, a GLAS od 1,4 posto. Zanimljivo, kada bismo mehanički zbrajali sve stranke Amstedramske koalicije, njihov zbroj iznosi 10,4 posto potpore. No, treba vidjeti hoće li birači to udruživanje nagraditi na EU izborima.

Stranka Promijenimo Hrvatsku ovu je godinu počela s potporom od 1,3 posto a HDSSB je na 1,1 posto potpore. Ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno imaju 4 posto, a neodlučnih je ovoga mjeseca 7,3 posto.

 

Blago raste optimizam i potpora Vladi

Ova je godina počela s blagim oporavkom optimizma. Ipak, i dalje većina građana misli da Hrvatska ide u krivom smjeru, točnije njih 69 posto. Prošlu godinu završili smo sa 73 posto pesimista.

Istodobno je godina počela s 23 posto optimista koji misle da zemlja ide u dobrom smjeru, dok smo prošlu godinu završili s njih 19 posto. Ne zna njih 8 posto. Ipak, za neku ozbiljnu ocjenu da smo postali veći optimisti potrebno je nekoliko mjeseci da bi se to moglo zaključiti.

Većina građana ne podupire Vladine politike i njih je 64 posto, što je za 2 posto manje u odnosu na prošlu godinu. Zato 28 posto ispitanika podupire Vladine politike, a ne zna njih 8 posto.

Ovog je mjeseca nikad veća potpora opstanku Vlade Andreja Plenkovića. Da će mandat odraditi do kraja misli 81 posto ispitanika, a da ćemo na izbore prije roka smatra njih 15 posto, dok ne zna njih 4 posto.

Da će Vlada Andreja Plenkovića opstati do kraja mandata misli 92 posto birača HDZ-a, 88 posto birača Mosta, 76 posto birača Živog zida te 74 posto birača SDP-a.

Dodajmo ovome da je Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 990 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.

Povratak na Net.hr