I DALJE JAKO HLADNO

STIGAO JE HLADNI ZRAK IZ RUSIJE: Na vrhuncu smo hladnog vala, zna se i do kada će trajati i što onda slijedi

Na vrhuncu smo hladnog vala, stigao je hladan zrak iz Rusije sa sjeveroistoka kontinenta

Hladan zrak iz Rusije sa sjeveroistoka kontinenta stigao je u Hrvatsku te se nalazimo na vrhuncu ovog hladnog vala koji će potrajati do utorka, prenosi RTL. Danas će tijekom dana biti i više oblaka – formirat će se nova genovska ciklona. No, ova ciklona Hrvatskoj ne bi trebala donijeti veće oborine s obzirom da će se držati zapadne obale Italije na svom putu prema istočnom Sredozemlju.

Nedjelja

Već u noći na nedjelju i ujutro moguć je snijeg u gorju i na istoku zemlje, lokalno i novi tanji nježni pokrivač od tek nekoliko centimetara, a moguć je i na krajnjem sjeveru. Na Jadranu, ponajprije na sjevernom dijelu, će biti sve više oblaka, na otocima kiša, a u unutrašnjosti Istre susnježica i češće slab snijeg. Bit će manje vjetrovito, ali i dalje vrlo hladno. Poslijepodne će u središnjim i sjeverozapadnim predjelima i dalje biti dosta oblaka, ali bez oborina. Moguća je pokoja pahulja uz granicu sa Slovenijom ili navečer na krajnjem sjeveru. Vjetar slab, a temperatura i dalje ispod nule, u rijetkim trenucima moguća iznad nule.

Na istoku zemlje snijeg će, također postepeno prestati, povremeno ga može biti u Podunavlju ili oko slavonskog gorja. Zapad zemlje bit će nešto sunčaniji, no i dalje ostaje hladno, uz slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, za nijansu hladnije nego jučer. U Dalmaciji poslijepodne prolazno naoblačenje i povremena kiša, dok uz samu obalu, te osobito u zaleđu može biti i snijega. Tek kasno navečer krenut će razvedravanje, kada će istočnjak i jugo ponovno okrenuti na buru. Bit će uglavnom između 3 i 6 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju postupan prestanak oborina, a snježnih pahulja i ovdje može još nakratko biti uz samo more. No, moguće je i koji sunčani sat. Jugoistočnjak i istočnjak će okretati na buru, pod Velebitom navečer opet jaku. Temperatura između 4 i 7 °C, dok u Gorskom kotaru i Lici ostaje uglavnom ispod nule.

HZJZ IZDAO PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD LEDENOG VALA KOJI NAM STIŽE: ‘Očekuje nas značajnija hladnoća, osobito noću i ujutro’

Tjedan pred nama na kopnu

Premda nas u novom tjednu očekuje više sunca, i dalje će u početku biti izražena jutarnja hladnoća. osobito gdje budu noćne vedrine. Zatopljenje kreće od utorka poslijepodne s jugom i jugozapadnjakom. Dnevne temperature ubrzo će biti u dvoznamenkastom plusu, a kiša je izgledna tek u petak.

Tjedan pred nama na moru

Od ponedjeljka na moru će biti vedrije po sve slabijoj buri uz još uvijek hladno vrijeme, ali već potkraj utorka s južinom stiže sve više topline i oblaka. Od sredine tjedna jugo izraženije, temperature sve više, a kiša sve izglednija, čini se pred vikend moguće i obilnija uz moguće nevere.

VIDEO PROGNOZA: Stiže vrhunac prvog hladnog vala, temperature idu i do -15, ali dio Hrvatske može se nadati suncu

Povratak na Net.hr