Play ponuda

HRVATSKI POLJOPRIVREDNICI OČAJAVAJU / Štete od poplava i tuča više su od 500 milijuna kuna: 'Još ništa nismo dobili'

Naknadu mogu očekivati i oni koji su imali gubitke zbog mraza

25.7.2021.
18:32
Play ponuda

Prema prvim procjenama više od pola milijarde kuna iznosi šteta u poljoprivredi nastala zbog ovogodišnjih elementarnih nepogoda. Zbog toga poljoprivrednicima diljem Hrvatske potrebna je pomoć. Požegu i okolicu pogodile su poplave i tuča čak dva puta u lipnju.

"Šteta je na kraju ispala 80 posto. Nešto se oporavilo, ali nije to ni blizu punom urodu. Zasad još ništa nismo dobili. Tražili jesmo, a hoćemo li dobiti još ćemo vidjeti“, tvrdi za RTL Alen Pojer, vlasnik OPG-a na kojem gotovo i nema kukuruza, rajčice i lubenice.

Image
POČELO JE /

Žestoko nevrijeme u Hrvatskoj: U Požegi udarila tuča veličine oraha; Evo gdje se još očekuje opasno vrijeme

Image
POČELO JE /

Žestoko nevrijeme u Hrvatskoj: U Požegi udarila tuča veličine oraha; Evo gdje se još očekuje opasno vrijeme

Novi natječaj za odštete

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković tvrdi da je nakon nevremena u lipnju osigurano 20 milijuna pomoći, a uskoro dolazi i novi natječaj za odštete. 

Kada budu gotove konačne procjene šteta istog dana može biti obavljen i natječaj. Naknadu mogu očekivati i oni koji su imali gubitke zbog mraza. Pomoć će stići i tamo gdje usjevi ili voćnjaci nisu osigurani, a šteta je veća od 60 posto. Iznos novčane pomoći ne može biti veći od pet posto iznosa konačne štete na imovini oštećenika.

Osiguranje ne bi pomoglo

U kontinentalnom dijelu Hrvatske najviše su stradali nasadi trešanja. 

„Urod je onakav kakva je bila i procjena, na nekih 10 posto. Tonu smo trešanja pobrali i plasirali, a očekivalo se 15 do 20 tona. Osiguranje ploda je bilo tek od 10.4., a iz iskustva već znam da je sve otišlo i ranije, znači ta osiguranja nam ne bi ništa pomogla“, tvrdi vlasnik voćnjaka Svemir Kos.

Play ponuda
Play ponuda