VISOKI KAZNENI SUD

STAV VEĆINE USTAVNIH SUDACA O NOVOM SUDU NA ČIJEM BI ČELU TREBAO BITI IVAN TURUDIĆ: ‘Nepotreban je, ali nije neustavan’

Prema neslužbenim informacijama, za ustavnost se izjasnilo devet ustavnih sudaca, dvoje se nije izjasnilo, a dvoje nije glasalo jer su kao saborski zastupnici sudjelovali u donošenju zakona kojim se osnovao Visoki kazneni sud koji bi trebao biti nadležan za žalbe u kaznenim predmetima

Visoki kazneni sud čije je osnivanje bivši ministar pravosuđa povjerio sucu Ivanu Turudiću je nepotreban, ali nije neustavan. Takvo je stajalište zauzela većina ustavnih sudaca na prošlotjednoj stručnoj sjednici Ustavnog suda, piše u petak Jutarnji list.

Prema neslužbenim informacijama s Ustavnog suda za ustavnost se izjasnilo devet sudaca, dvoje sudaca se nije izjasnilo, a dvoje nije glasalo jer su kao saborski zastupnici sudjelovali u donošenju zakona kojim se osnovao sud nadležan za žalbe u kaznenim predmetima.

TURUDIĆ POSTAJE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH SUDACA: Izabran je za predsjednika Visokog kaznenog suda u osnivanju

Zahtjev za ocjenom ustavnosti podnijeli SDP-ovci

Sjednica na kojoj će ustavni suci donijeti konačnu odluku trebala bi se održati vrlo brzo, vjerojatno već idućeg utorka. Premda postoje teoretske šanse da Ustavni sud promijeni svoj stav, one su, uvjerava nas naš izvor, gotovo nikakve, navodi dnevnik. Zahtjev za ocjenu ustavnosti Visokoga kaznenog suda koncem prošle godine podnijela su dva SDP-ova saborska zastupnika, sadašnji predsjednik SDP-a Peđa Grbin i sadašnji predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić.

Neustavnost suda nalazili su u tome što se njime narušava ustavni položaj Vrhovnog suda kao najvišeg suda u državi. Sporno im je što je zakonskim odredbama iz 2008. godine bilo propisano da Visoki kazneni sud u drugom stupnju odlučuje o žalbama na presude općinskih i županijskih sudova, dok bi prema zakonskim odredbama iz 2013. godine taj sud trebao odlučivati u drugom stupnju samo o žalbama na presude županijskih sudova, donosi Jutarnji list.

POČINJE IZBOR SUDACA VISOKOG KAZNENOG SUDA: Ima mjesta za 15 sudaca, a na natječaj se javilo puno više kandidata

Povratak na Net.hr