'DOŠLO NA NAPLATU'

STATIČAR O POSLIJERATNOJ OBNOVI: ‘Oštećene kuće građene su mahom nestručno, po metodi sam svoj majstor’

‘Vjerojatno ima i kuća izgrađenih u obnovi, ali mislim da je taj broj u odnosu na ukupan broj kuća relativno mali’

Danas u Petrinji počinje cijepljenje Moderninim cjepivom, a osim građana, cijepit će se i vatrogasci, volonteri i statičari. Statičar Krunoslav Komesar rekao je za N1 da im cjepivo možda i neće toliko pomoći, s obzirom na to da djelovanje počinje za tri tjedna, ali će spriječiti teže posljedice. “Svakako se treba cijepiti, ovo je jedinstvena prilika da se smanji zaraza i da se što prije vratimo normalnom životu”, dodao je.

Statičari su od 28. prosinca na području pogođenom potresom. Komesar je rekao da je prvih dana bilo teško i stresno te da su se svi bojali. “Od Petrinje do Gline su mnoge oštećene kuće, mahom stare gradnje. Među njima vjerojatno ima i kuća izgrađenih u obnovi, ali mislim da je taj broj u odnosu na ukupan broj kuća relativno mali. Oštećene kuće građene su mahom nestručno, po metodi sam svoj majstor. Mnogi građani gradili su kako su mogli i znali, bez pravila struke vjerojatno je to došlo na naplatu”, dodao je.

Kada je u pitanju poslijeratna obnova, Komesar je rekao da reba sagledati širu sliku i koji propisi su bili na snazi, a bila je uredba da se kuće vrate u stanje prije oštećenja. “Kod gradnje tih kuća nije vrijedio pravilnik o zidanim konstrukcijama, nije bilo nužno raditi horizontalne i vertikalne centraže. Mislim da struka nije toliko zakazala, nego su mahom oštećene starije kuće loše gradnje”, rekao je statičar za N1.

TKO JE KRIV ZA ZA LOŠU POSLIJERATNU OBNOVU? HDZ-ov Bošnjaković: ‘Ipak, to je bilo prije 20 godina, treba se vratiti u to vrijeme’

PLENKOVIĆ O ISTRAZI VEZANOJ ZA POSLIJERATNU OBNOVU: ‘Kad vidimo o čemu se radi, onda ćemo zauzeti stav’

Povratak na Net.hr