ŠOKANTAN PODATAK / Jeste li svjesni koliko smo siromašni? Stanovnicima tri europske metropole lakše je doći do stana nego Zagrepčanima

thumbnail

S prosječnom plaćom možete kupiti 5 kvadrata stana, isto kao u Nizozemskoj, a manji biste postotak plaće dali da živite u Rimu, Pragu pa čak i Madridu.

22.5.2023.
23:50
Play logo

U jednom od najskupljih gradova u Europi, Amsterdamu, kvadrat stana platit ćete više od 8000 eura. Jednako teško kao Nizozemci, stan mogu kupiti Hrvati, javlja Danas.hr RTL-a. S prosječnom plaćom možete kupiti 5 kvadrata stana, isto kao u Nizozemskoj, a manji biste postotak plaće dali da živite u Rimu, Pragu pa čak i Madridu.

Ekonomistica Nika svoj stan iz snova traži već godinu dana, do sada nije imala sreće. "Gledam nešto što je cjenovno prihvatljivo, ali bez potpore roditelja i nekakvog APN-a, mislim da to ne bi bilo moguće. A preferencije su novogradnja", govori Nika Boroša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svega se dosad nagledala. Od luksuznih stanova po cijeni od preko 5 tisuća eura po kvadratu do „rupa“ koji su pogodne jedino za domaće životinje.

Image
PRILIKA ŽIVOTA /

Novi stanovi za oko 1500 eura po kvadratu u blizini Splita, ali nema dovoljno zainteresiranih: Kako je to moguće?

Image
PRILIKA ŽIVOTA /

Novi stanovi za oko 1500 eura po kvadratu u blizini Splita, ali nema dovoljno zainteresiranih: Kako je to moguće?

Cijena novih stanova u Hrvatskoj je u 6 godina narasla za 65%, dok je plaća u prosjeku u isto vrijeme skočila za svega 35%.

S godišnjom plaćom u Zagrebu se može kupiti desetina stana od 50 kvadrata. Najveća su sirotinja Londončani koji mogu kupiti tek 5% stana. Najviše kvadrata mogu kupiti stanovnici Rima, Bruxellesa i Berlina kojima je dakle lakše doći do stana nego Zagrepčanima u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovi se odlično prodaju

Bez obzira na visoke cijene i male plaće, stanovi se u Zagrebu odlično prodaju. "Novogradnje nedostaje i čim je neki novi projekt u najavi jako je veliki interes i potražnja za njime tako da moje osobno mišljenje da cijena novogradnje neće padati", kaže Ćulibrk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije problem samo kupovina već i najam stanova. Na toj ljestvici Zagreb stoji jako loše, u neslavnom društvu Londona i Pariza. Za najam 50 kvadrata u Zagrebu treba izdvojiti gotovo 60% mjesečne plaće. S druge stanovnici Berlina i Amsterdama za isti stan moraju izdvojiti manje od 40% mjesečnih primanja.

"Cijene stanarina neprestano rastu, zbilja nije neuobičajeno naći stan od 30 - 40 kvadrata koji sad košta 800-900 eura. Kada idete gledati stan koji biste rado unajmili, nikad niste sami već još jedno 100-tinjak ljudi čeka s vama i zbilja je lutrija dobiti stan u Berlinu", govori Hrvatica u Berlinu Ivana Hajtok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska vlada mora ohladiti potražnju za stanovima kao investicijom. Jedini instrument je porez na nekretnine, to nema nikakve dileme. Stanovi u Zagrebu ili u velikim gradovima uz obalu su za prosječne građane RH – su nedokučivi, ne može se jednostavno kupiti takav stan", rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo