Stanovnici u okolici Zagreba u strahu zbog potresa, čuju i eksplozije

‘Godišnje zabilježimo oko stotinu potresa, međutim potresi manji od 3 stupnja prema Richteru inače se rijetko osjete. Sad ih je bilo nekoliko u kratkom razdoblju, pa su se zato primijetili’, objašnjava voditelj Seizmološke službe RH.

Šest manjih potresa u posljednja četiri dana u potpunosti je iznenadilo šire zaprešićko područje, na kojem stanovnici, kako sami kažu, malo spavaju, malo ne. Nije to zbog straha, objašnjavaju, nego ih noću bude zvukovi nalik eksplozijama, kako se manifestiraju potresi blizu svog epicentra.

A jučer i prekjučer epicentar potresa, jačine 1,8 prema Richteru, bio je u Donjoj Bistri, 18 kilometara sjeverozapadno od Zagreba. Tamošnji stanovnici, kažu, točno znaju i mjesto samog izvora trešnje. Nalazi se ispod jednog ‘krajputaša’, raspela uz cestu oko kojeg su se stanovnici Donje Bistre i okupili kako bi prokomentirali neobičnu prirodnu pojavu koja je ovog tjedna i nekoliko puta zatresla njihov kraj.

Kako kaže Ljerka Dilberović, stanovnici Donje Bistre ponovo imaju temu o kojoj mogu razgovarati sa susjedima uz cestu. Dvije prijateljice potresa se ne boje jer, kažu, nije jak, ali u vrijeme samog podrhtavanja osjećaj je, govore, pomalo neugodan.

Stotinu potresa godišnje

Šteta također nema, a u mjestu su se već počele i stvarati različite teorije o načinu nastanka potresa.

”Kažu da nije riječ o prirodi, nego da se ispod Bistre nalaze neka vojna skladišta u kojima se sad događaju eksplozije”, kroz smijeh govori Ivan Škarica, koji u razne teorije ipak ne vjeruje. Svjestan je da se njegovo naselje nalazi na trusnom području. Tako kaže i Vlado Kuk, voditelj Seizmološke službe RH, kojem manji potresi na spomenutom području nisu tako neobični, piše Večernji list.

”Godišnje ih zabilježimo oko stotinu, međutim potresi manji od 3 stupnja prema Richteru inače se rijetko osjete. Sad ih je bilo nekoliko u kratkom razdoblju, pa su se zato primijetili”, objašnjava Kuk.

Povratak na Net.hr