Pojedincima koji zakon tumače onako kako njima odgovara mogao bi doći kraj, barem što se tiče Makarske rivijere. Oni su od svog okoliša napravili smetlište, a devastacija obale na tom području izmakla je kontroli i zdravom razumu, piše Morski.hr. Čini se da je ljudima više puna kapa nasipavanja mora i plaže građevinskim materijalom i zemljom, za koje i stručnjaci kažu da ozbiljno šteti podmorju.

Zato su se Makarska i Podgora našle pod svjetlima reflektora pa su građani odlučili promijeniti vlast. Većinu je u gradskom vijeću Makarske dobio SDP (38,17 posto) na čelu sa Zoranom Paunovićem koji je kao kandidat za makarskog gradonačelnika dobio 44,87 glasova građana. Paunović ulazi u drugi krug s dosadašnjim HDZ-ovim gradonačelnikom Jurom Brkanom, poznatom po tome što je "tražio" najbolji materijal za istovar u more pa ga pronašao na gradilištu dječjeg vrtića, piše Morski.hr.

U podgorskom Općinskom vijeću većinu od 42,76 posto dobila je Nezavisna lista mladih predvođena Petrom Radić, aktivisticom za očuvanje prirodnih resursa. Radić ulazi u drugi krug za izbor novog načelnika ili načelnice ući s 40,32 posto u odnosu na dosadašnjeg načelnika Antu Miličića koji je dobio 27,14 posto. Miličiću Podgorani očito zamjeraju, osobito devastaciju obale.

'Ponos i zajedništvo'

Odgovarajući na pitanje jesu li očekivali toliku potporu birača, Petra Radić odgovara da su reakcije bile čisto oduševljenje, ponos i zajedništvo svih onih koji su sudjelovali u njihovu radu.

"Rezultate nismo previše prognozirali jer smo jako puno vremena utrošili na rad u kampanji, ali su nas pozitivno iznenadili. Već danas smo se krenuli pripremati za idući krug, te cijeli proces, unatoč velikoj prednosti, shvaćamo krajnje ozbiljno i odgovorno", rekla je Radić za Morski.hr.

"Od početka sam vjerovao u dobre rezultate jer moj tim i ja nudimo nove ideje i projekte, razmišljanje izvan okvira i u politiku donosimo čisti obraz. Nismo opterećeni prošlošću i želimo mijenjati na bolje naš grad. Makarani su pokazali da je promjena potrebna, ali još ništa nije gotovo. Drugi krug je nova utakmica u kojoj znamo da će naši suparnici izvući sve adute. Zato i ovim putem pozivam sve da opet izađu na izbore i ponovno zaokruže promjenu. Zajedno ćemo se izboriti za Makarsku kojom se ponosimo", rekao je Paunović koji je kandidat za novog gradonačelnika Makarske.

'ZNAM DA SAM MNOGIMA STAO NA ŽULJ': Gradonačelniku Makarske prijetnja smrću ispisana na predizbornom plakatu

Što građani najviše zamjeraju aktualnoj vlasti?

"Zadnji prosvjedi su zapravo kulminacija niza loših odluka koje su donesene u upravljanju prostorom. To ja naš najjači resurs, a nažalost smo nacionalno prepoznati po tome da ga devastiramo. Zadnji je bio obalni pojas, ali tu je i problem prekomjerne izgradnje i betonizacije.

Vrijeme je da tome stanemo na kraj te da aktivno uključimo struku i zainteresirane građane u odlučivanja koja definiraju vizuru našeg grada. Naša budućnost nije zabetonirana, ali najvećoj makarskoj vrijednosti – javnom prostoru – moramo pristupiti pametnije", rekao je Paunović.

Cijeli intervju novih mladih snaga i aktivista s Makarske rivijere te njihova plana pročitajte na portalu Morski.hr.