STRUKA ZA, SINDIKAT PROTIV

STANIĆ SE PROTIVI VINJETAMA: “Zastarjele su u odnosu na ENC”

Ministar prometa Oleg Butković, profesor Fakulteta prometnih znanosti Ivan Dadić i predsjednik Nezavisnih cestarskih sindikata Mijat Stanić gostovali su u emisiji Poligraf Hrvatskog radija.

Butković je naglasio kako je nužno što prije provesti rekonstruiranje HAC-a i ARZ-a.

“Cilj ove Vlade je uvesti beskontaktno plaćanje na autocestama. Prije donošenja konačne odluke moramo pregledati naručene studije i projekte, a za to ćemo morati pričekati još desetak dana”, rekao je Butković koji nije želio komentirati navode o cijenama vinjeta. Dodao je samo da će se voditi računa da cijena vinjeta prati standard građana Hrvatske.

Stanić: Vinjete su zastarijele u odnosu na ENC

Predsjednik Nezavisnih cestarskih sindikata Mijat Stanić oštro se protivi uvođenju vinjeta u Hrvatskoj. Tvrdi da mi nismo tranzitna zemlja i da sve mediteranske zemlje imaju naplatu preko kućica. Tvrdi također da bi razliku u cijeni tada trebala pokrivati država. Zalaže se za poboljšavanje primjene ENC-a i što lakšu dostupnost istog građanima. Tvrdi da su vinjete u odnosu na ENC zastarjele.

VINJETE, GPS…: Butković najavio novi sustav naplate na autocestama

Profesor Ivan Dadić smatra da je nužno uvesti vinjete, a sve u cilju povećanja prometa na autocestama.

“To će za posljedicu imati povećanje BDP-a za 1% zbog toga što će se olakšati pristup logističkoj infrastrukturi uz autoceste, a povećat će se i sigurnost u prometu rasterećenjem lokalnih i regionalnih cesta”, rekao je Dadić u emisiji Poligraf.

Butković oštro odbacuje monetizaciju autocesta te je najavio i sastanke sa privatnim koncesionarima kako bi se lakše pronašao kompromis ukoliko se Vlada odluči na uvođenje vinjeta.

Godišnja vinjeta 150 eura?

Profesor na Fakultetu prometnih znanosti Ivan Dadić kaže za Večernji list da u Hrvatskoj 10-dnevna vinjeta za osobna vozila ne bi trebala biti skuplja od 15 eura (112 kuna), mjesečna bi pak iznosila oko 50 eura (375 kuna), a godišnja 150 eura (1125 kuna). Sada je, primjerice, cijena cestarine za prvu kategoriju vozila od Zagreba do Splita 174 kune.

Tako bi desetodnevna vinjeta koštala manje od trenutačne cijene jedne vožnje između ta dva grada. Mjesečna vinjeta bi pak koštala kao što košta trenutačno vožnja od Zagreba do Splita i natrag. Za cijenu godišnje vinjete od 1125 kuna sad se pak između Splita i Zagreba može voziti šest puta.

VINJETE ILI CESTARINE? Evo koliko košta vožnja po europskim autocestama

Povratak na Net.hr