SSSH ZATRAŽIO OD PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA DA SE IZJASNE O NERADNOJ NEDJELJI: / 'To je dan za obitelj'

U otvorenom pismu Savez samostalnih sindikata Hrvatske pozvao je predsjedničke kandidate da se očituju u vezi neradne nedjelje: 'Taj dan bi trebao biti za radnike u trgovini dan odmora,

11.12.2019.
20:33
Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Savez samostalnih sindikata Hrvatske poslao je otvoreno pismo predsjedničkim kandidatima u kojemu su napisali da se zalažu za neradnju nedjelju u trgovini jer smatraju da bi taj dan za njih trebao biti dan odmora, dan za obitelj itd. Pritom su pozvali kandidate da se očituju o tom pitanju.

"Sindikat trgovine Hrvatske, kao granski sindikat udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, dugi niz godina zalaže se za neradnu nedjelju u trgovini. Naši članovi, uz plaću, uvjete rada i radno vrijeme smatraju najvažnijim pitanjima vezanim za njihov rad. Posebno su nezadovoljni što rade u dane blagdana, neradnih dana i nedjeljom, iako postoji zakonska osnova da se blagdanima i neradnim danima ne radi, ali Zakon se na žalost, ne poštuje. Za nedjelju postoji međunarodni ugovor u kojem je Hrvatska utvrdila nedjelju kao neradni dan, a ni to se ne poštuje.

Nedjelja bi trebala biti za radnike u trgovini dan odmora, dan za obitelj, dan za sebe, za potrebe radnika, a sve kako bi radnici mogli pomiriti svoje poslovne i privatne obveze. Inicijativu neradne nedjelje podržali su i građani RH, a u posljednjem ispitivanju javnog mnijenja o uvođenju neradne nedjelje oko 85 % građana potvrdilo je da je za neradnu nedjelju. Sve više neradnu nedjelju podržavaju i mnogi poslodavci i to oni koji posluju u kontinentalnoj Hrvatskoj, ali i oni koji posluju u turističkom, jadranskom pojasu.

Nedopustiva situacija

Rad nedjeljom u trgovini, postalo je jako važno pitanje posebice iz razloga što sto tisuća radnika radi u maloprodaji, a njih 70 % su žene. Zbog svega navedenog osnovan je Savez za neradnu nedjelju, koji je dio europskog saveza za neradnu nedjelju.

Situacija danas, u Hrvatskoj, rad od 0 do 24 sata, svih 365 dana u godini, je nedopustiva. Treba Zakonom o trgovini urediti to pitanje i regulirati radno vrijeme u trgovini. Mnoge zemlje koje su nama uzor, imaju regulirano radno vrijeme, neradne nedjelje i blagdane, a njihovi se građani mogu kvalitetno opskrbiti. Stoga očekujemo od Vas da se u svom predstavljanju građanima u predizbornoj kampanji, očitujete i oko ovog, za radnike u trgovini i njihove obitelji, građane Hrvatske, izuzetno važnog pitanja", stoji u pismu koje potpisuje predsjednik SSSH, Mladen Novosel.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali