SSSH / na rubu bankrota

SSSH se nalazi u dramatičnoj financijskoj situaciji i visi na rubu bankrota te za koji mjesec više neće moći podmirivati svoje obaveze.

26.1.2010.
11:34

Savez samostalnih sindikata Hrvatske već duže vrijeme muku muči s financiranjem, a trenutni minus iznosi nešto više od milijun kuna.

Da je SSSH zapao u financijske probleme potvrdila je i Ana Knežević, predsjednica tog sindikata, navodeći kako se unutar te centrale vode razgovori o izmjenama načina financiranja, ali i reorganizaciji teritorijalnog ustroja.

Tako će ubuduće umjesto regionalnih, područnih i županijskih ureda, postojati samo županijski uredi, dok će se ostali ukinuti. Novi model funkcioniranja SSSH-a, što se tiče preustroja i financiranja, kako piše Novi list, mogao bi biti poznat za mjesec do dva.

Knežević je potvrdila da će se ukidanjem ureda zatvoriti neka radna mjesta. Centrala trenutno zapošljava 105 radnika, a neslužbeno se može čuti kako bi viškom moglo postati 50-ak zaposlenika SSSH. Knežević o tome ne želi govoriti.

Ako bude potrebe za izradom programa zbrinjavanja viška radnika, a što će zahtijevati i osiguranje novaca za isplate otpremnina, SSSH vjerojatno neće dizati novi kredit. Ta centrala još uvijek vraća kredit što ga je za isplatu otpremnina višku radnika podigla bivša predsjednica Vesna Dejanović. Knežević kaže da će pokušati dogovoriti da otpremnine radnicima financiraju sindikati udruženi u SSSH.

Kada je prije četiri godine Ana Knežević preuzela vodstvo Savezom u 'miraz' je dobila i 2,5 milijuna kuna duga. Od tog je iznosa vraćeno 1,5 milijuna kuna, kaže Knežević. Tako središnjicu trenutno opterećuje milijun kuna naslijeđenog duga, koje je s obzirom na pad prihoda centrale očito teško podmirivati.

I bez naslijeđenog duga, međutim, za normalno funkcioniranje SSSH-u mjesečno nedostaje 160 tisuća kuna. Zbog toga se i raspravlja o mogućem novom modelu financiranja centrale od strane udruženih sindikata.

Neslužbeno se može čuti kako bi taj model mogao predstavljati put u propast SSSH jer se očekuje da sami udruženi sindikati iznesu svoj prijedlog kako bi financirali centralu.

Prethodni članci:

arti-201001210494006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali