Play ponuda

Srpski vojnici nosit će odore izrađene u Hrvatskoj

shimmer fallback

Hrvatska i Srbija prvi će put u povijesti sklopiti bilateralni sporazum o vojnoj suradnji.

29.5.2010.
15:34
Play ponuda

Kako piše Slobodna Dalmacija, sporazum ne predviđa zajedničke vojne vježbe, nego će se suradnja ostvarivati sudjelovanjem na vježbama. To bi značilo da će u skoroj budućnosti Hrvatska svoje časnike slati kao promatrače ili aktivne sudionike na vježbe srpske vojske, dok će na vježbama Hrvatske vojske moći sudjelovati i oficiri srpske vojske.

Surađivat će se i po pitanju planiranja obrane, operacija podrške miru, te razvijanja strategije atomsko-biološko-kemijske zaštite.

"To je sporazum koji je potpisan uz podršku NATO saveza čija je Hrvatska članica. Po tom pitanju zasigurno je bilo prethodnih konzultacija Hrvatske sa saveznicima unutar Saveza koji podržava bilateralne vojne odnose Hrvatske i Srbije", kaže Mate Granić, ministar vanjskih poslova RH u vrijeme Domovinskog rata.

"Važna regionalna uloga najmijenjena je Hrvatskoj i Srbiji. Američki potpredsjednik Joe Biden Hrvatskoj je jasno kazao kako je interes SAD-a ulazak RH u EU i regionalna sigurnost. Ovaj je sporazum snažan iskorak Hrvatske u tom pravcu", ocjenjuje Granić.

Srbija je inače izrazila interes za hrvatske kacige 'Šestan-Busch' te da odore srpskih vojnika dizajnira i šije hrvatska tvrtka Kroko koja odnedavno i vojsku Crne Gore oprema novim uniformama 'digitaliziranih' šara.

Play ponuda
Play ponuda