'PA TKO DRUGI TO ZNA RADITI'

SRPSKI PODUZETNIK OTKRIO ZAŠTO ŽELI PREUZETI KRAŠ; Komentirao i glasine o otpuštanju radnika: ‘Neka prouče naše poslovanje…’

To su zlonamjerna tumačenja i potpuna neistina. U karijeri sam imao sam šest tvornica i nijedna nikada nije premještena niti ugašena. Vjerujem u proizvodnju i upravo zato investiram u ovu industriju. Najveća vrijednost Kraša su njegovi stručnjaci i zaposlenici jer, vjerujte mi, nitko drugi na svijetu ne zna proizvesti Bajaderu ili Griotte i druge brendove koji se proizvode u Zagrebu, navodi Šaranović

Nebojša Šaranović, srpski poduzetnik i investitor, vlasnik ciparske kompanije Kappa Star Limited u čijem je vlasništvu nekoliko kompanija u Srbiji, u intervjuu za Jutarnji list otkrio je razloge zbog kojih se odlučio za kupnju Kraševih dionica i mogućem preuzimanju te tvrtke.

Na pitanje zašto se odlučio na kupnju dionica Kraša, Šaranović je kazao kako niz godina poslujemo u konditorskoj industriji regije i ostvaruju jako dobre rezultate.

‘Kraš ima sjajan brend, izvrsne proizvode i odlične zaposlenike’

“Zato redovito pratimo industriju u ovom dijelu Europe i smatramo da Kraš ima velik potencijal. On ima sjajan brend, izvrsne proizvode i odlične zaposlenike. Vjerujemo da ima velik potencijal za daljnji rast i razvoj, a smatramo da smo zbog našeg iskustva u industriji dobar ulagač koji može donijeti dodanu vrijednost. Rezultati koje smo dosad postigli u konditorskoj industriji ohrabruju nas da nastavimo s investicijama. Naša je grupacija vlasnik Jaffe i Baninija, kompanija čiji su proizvodi dobro poznati u Hrvatskoj. Otkad smo im mi vlasnici, one su znatno uspješnije. Neprestano investiramo u tehnologiju i razvoj. Samo smo u Jaffu uložili 28,6 milijuna eura. Od našeg preuzimanja kompanija je učetverostručila prihode, višestruko smo povećali proizvodnju i broj zaposlenih”, kazao je Šaranović za Jutarnji list.

BITKA ZA KRAŠ: Srpski biznismen danas poslao snažnu poruku Braći Pivac; nalozi pokazuju da za dionice nudi puno više novca od njih

OTKRIVENO TKO JE MISTERIOZNI KUPAC KOJI KUPUJE DIONICE KRAŠA: Iza računa Reiffeisen banke krije se srpski ‘kralj papira’?

Upitan je zašto je toliko digao cijenu dionica Kraša, koje su se na kraju prodavale za čak 1090 kuna, čime je tržišnu kapitalizaciju Kraša podignuo sa 570 milijuna na 1,6 milijardi kuna.

“Mi Kraš plaćamo po cijeni koju smatramo fer vrijednošću koju mali dioničari i zaposlenici trebaju dobiti. Ova cijena pokazuje njegov potencijal”, kazao je.

Naveo je kako ga je, kada su počeli kupovati dionice Kraša, prokuristica Kraša Marica Vidaković zamolila da se sastane s glavnim dioničarima kad bude u Zagrebu, ali na kraju im se rasporedi nisu uskladili te do sastanka nije došlo.

Premještanje proizvodnje ili otpuštanje radnika: ‘To je potpuna neistina’

Upitan je hoće li, ako postane većinski vlasnik, proizvodnju premjestiti u Srbiju ili, ako proizvodnja ostane u Hrvatskoj, otpustiti veliki broj radnika.

“To su zlonamjerna tumačenja i potpuna neistina. U karijeri sam imao sam šest tvornica i nijedna nikada nije premještena niti ugašena. Vjerujem u proizvodnju i upravo zato investiram u ovu industriju. Najveća vrijednost Kraša su njegovi stručnjaci i zaposlenici jer, vjerujte mi, nitko drugi na svijetu ne zna proizvesti Bajaderu ili Griotte i druge brendove koji se proizvode u Zagrebu. Svaku našu investiciju prate razvoj i rast tvornica, nova radna mjesta i nova perspektiva. Svi koji prouče naše poslovanje, u to se mogu uvjeriti na konkretnim brojkama i našim poslovnim potezima”, kazao je Šaranović za Jutarnji list.

Opisao je i trenutno stanje.

“Dobili smo pismo radnika Kraš ESOP-a kojim nas obavještavaju da Mesna industrija Braća Pivac nudi 50.000 kuna za jedan udjel u Kraš ESOP-u. Ta se ponuda odnosi na vlastite dionice Kraš ESOP-a, koje ne kotiraju na Zagrebačkoj burzi. Radnici su nas, smatrajući da je to malo, pozvali da i mi damo ponudu za vlastite dionice Kraš ESOP-a, što smo i učinili. Preko Uprave Kraš ESOP-a, za te, vlastite dionice ponudili smo 130.000 kuna po udjelu, što je gotovo dva i pol puta više od onoga što nudi MI Braća Pivac. Ponudu smo uputili poštom jučer ujutro s Cipra. I ovaj put smatramo da je to realna tržišna cijena. Dakle, u kontaktu smo tako da dobivamo pisma od zaposlenih u Krašu i Kraš ESOP-u, na osnovu kojih smo stekli dojam da radnici nisu zadovoljni trenutnim stanjem i razvojem situacije”, poručio je Šaranović.

Povratak na Net.hr