Zbog velikih vrućina stiglo službeno upozorenje građanima!

Nakon kišnog i prohladnog svibnja u drugom dijelu mjeseca, ljeto nam dolazi na velika vrata. Ovaj tjedan tako možemo očekivati paklene vrućine i temperature koje će u unutrašnjosti biti čak oko 35 Celzijevih stupnjeva. Ministarstvo zdravlja pozvalo je na oprez i objavilo savjete kako se nositi s velikim vrućinama.

Prema vremenskim prognozama već početak ovog tjedna bit će vruć. Temperatura u Zagrebu danas će biti 32 stupnja, dok bi na Jadranu trebala nekoliko stupnjeva niža.

U mjestima i gradovima uz more bit će pretežno vedro, dok se u ostatku zemlje očekuje vrlo malo naoblake, a vrlo rijetko je moguć poneki povremeni pljusak.

Toplinski val nastavit će se i tijekom utorka kada će u kopnenom dijelu zemlje biti manje oblaka. Na području Jadrana puhat će lagani burin, a na kopnu slab jugoistočnjak.

Od sredine tjedna – kuhanje!

Vrhunac prvog toplinskog vala ove godine očekuje se sredinom tjedna, od srijede, kad bi temperature ponegdje u kopnenim dijelovima mogle prijeći 35 Celzijevih stupnjeva.

Uz maestral, na Jadranu će i dalje biti nekoliko stupnjeva ‘svježije’ u odnosu na kopneni dio Hrvatske.

#o1>

S obzirom na najave visokih temperatura ovoga tjedna, Ministarstvo zdravlja poziva građane na oprez, osobito starije i kronične bolesnike da se pridržavaju sljedećih uputa i tako zaštite svoje zdravlje:

– izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 – 17 sati;

– ne ostavljajte djecu ili kućne ljubimce u parkiranom vozilu;

– izbjegavajte naporan fizički rad;

– pijte redovito i dovoljno tekućine, te izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera;

– jedite češće manje obroke, izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama;

– rashladite tijelo – tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi;

– rashladite dom – sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću;

– nosite laganu, široku, svijetlu odjeću od prirodnih materijala;

– stavite šešir širokog oboda ili kapu te sunčane naočale;

– koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore;

– tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s obiteljskim liječnikom kakav utjecaj mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu;

– svakako nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami.

Povratak na Net.hr