čeka ekstradiciju

SRBIJA TRAŽI IZRUČENJE ĐUKIĆA: Uhićen je po našoj tjeralici zbog miniranja brane na Perući

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je danas Crnoj Gori zahtjev za ekstradiciju generala Borislava Đukića (67) koji je uhićen temeljem međunarodne tjeralice koju je raspisala Hrvatska.

Đukić je prošli mjesec uhićen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u siječnju 1993. godine u Hrvatskoj.

Srbija Đukića traži zbog ‘kaznenog postupka koji se protiv njega vodi pred srpskim pravosudnim organima’, prenose novosti.rs. Nisu iznijeli više detalja.

Spriječen potop tri grada

Prema hrvatskoj optužnici, generali Ratko Mladić i Mile Novaković su 28. siječnja 1993. dali nalog Đukiću i Milanu Korici, a oni svojim podređenima, da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na Perući pripremi za rušenje. Bila je to odmazda za oslobođenje Maslenice.  Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, nakon čega su nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja, a eksploziv je potom aktiviran induktorom i detonirajućim štapinima no nije sve eksplodiralo.

Došlo do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na njoj. Zahvaljujući pravremenoj intervenciji radnika Hidroelektrane “Peruća”, spriječen je cilj rušenja brane – potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša.

Povratak na Net.hr