Nakon što je 26 znanstvenika, liječnika i stručnjaka uputilo apel Vladi, petero potpisnika tog otvorenog pisma izbačeno je iz Znanstvenog savjeta Vlade. U apelu su stručnjaci kritizirali Nacionalni stožer i mjere, a članovi Savjeta za otkaz su saznali od predstojnika Ureda Vlade Zvonimira Frke-Petešića.

Iz Znanstvenog savjeta izbačeni su Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić, Andreja Ambriović Ristov te Igor Rudan. Ova vijest prešla je hrvatske granice pa su se tako Srbi raspisali o "skandalu u Hrvatskoj".

"Hrvatsku potresa skandal kakav nije zabilježen od početka korona-krize: grupa liječnika uputila je otvoreno pismo kojim kritizira mjere državnog Covid stožera, da bi zatim stigla vijest da su svi preko noći smijenjeni iz Znanstvenog savjeta. Uslijedio je pomalo nemušt demanti Vlade u Zagrebu, ali jedna stvar je jasna - kritiziranje kriznog stožera ni u Hrvatskoj nije poželjna stvar, kao ni u Srbiji", piše portal Nova.rs.

Nova.rs poziva se na Jutarnji list pa su prenijeli sve što se događalo nakon što je otvoreno pismo ugledalo svjetlo dana. Navode da su znanstvenici šokirani jer nisu očekivali da ne smiju izraziti svoje mišljenje.

Za kraj pišu da je Savjet, nakon ovakvog raspleta, ostao na 10 članova te dvojici epidemiologa - Capaku i Polašeku.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

'GRAĐANI MORAJU ZNATI ISTINU, SITUACIJA JE OPASNA'; Štagljar o izbacivanju znanstvenika: 'Nije mi jasna ta amaterska i ishitrena odluka…'