UHVAĆENI NA DJELU

SRAMOTNO: Voze automobile skuplje od sto tisuća kuna, a hrane se u pučkoj kuhinji

U zagrebačkom kvartu Peščenica susjedima je prekipjelo pa su zvali novinare da tomu stanu na kraj. “Oni se tu pošlihtaju jedan za drugim i čekaju pa dobiju torbu i potom idu doma autom. I ja sam nekad gladna bila pa sam pješice hodala”, rekla je jedna gospođa ispred pučke kuhinje.

Pučka kuhinja smještena u Peščenici postala je, umjesto mjesta na kojem će potrebiti moći dobiti pomoć u hrani, kamen smutnje među stanovnicima ovog zagrebačkog kvarta, doznala je ekipa emisije Provjereno Nove TV, piše Dnevnik.hr. Naime, pomoć, tvrde susjedi, dobivaju i oni kojima ona nije potrebna. “Oni tu se pošlihtaju jedan za drugim i čekaju pa dobiju torbu i potom idu doma autom. I ja sam nekad gladna bila pa sam pješice hodala”, rekla je jedna gospođa.

Dok su novinari razgovarali sa susjedima, stigao je i prvi automobil. Crni, luksuzni, vrijedan oko 150.000 kuna. Iz njega je izašla žena i uputila se u pučku kuhinju. Muškarac je ostao sjediti za volanom na parkiralištu. Čekao je i dočekao ženu koja se s punom vrećicom u rukama vratila iz pučke kuhinje.

‘Ne može netko tvrditi da je gladan, a s druge strane štedjeti’

Izbrisano 25.000 primatelja socijalne pomoći

Socijalne kartice izdaje gradski ured, na preporuku centra za socijalnu skrb

Rekli su da nisu korisnici pučke kuhinje, ali kako imaju kartice. No, tek je to bilo čudno. Naime, da biste ostvarili pravo na prehranu u pučkoj kuhinji morate imati karticu koju izdaje gradski ured za socijalnu zaštitu. Ona se dobiva na temelju uputnice koju izdaje nadležni centar za socijalnu skrb, a izdaje se na kraće vrijeme, najdulje 6 mjeseci, i to na vlastito ime. Na to imaju pravo oni koji nemaju nikakve prihode, odnosno od države primaju zajamčenu minimalnu naknadu.

Darko i Ljiljana, koji svaki dan dolaze po topli obrok, ogorčeni su onime čemu svjedoče. Kažu da ljudi vrlo često dolaze s vrlo skupim automobilima. ‘To više nisu auti na njih nego to su stare fore, ja kupim auto i prepišem na buraza i dolazim tu’, objašnjava nam Darko princip. U ovoj pučkoj kuhinji po topli obrok dolazi 1518 osoba. Njih 1600, jednom na mjesec, uzimaju obiteljske pakete u kojima se nalaze osnovne namirnice.

Fora ‘nosim hranu susjedu’

Muškarac i žena u luksuznom automobilu rekli su da nisu korisnici, a imaju socijalne kartice, ali su zatim ipak promijenili odgovor: hranu nose susjedu.

Ukoliko je istina, to je prava rijetkost kaže nam pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu Višnja Fortuna. Podizanje hrane na tuđu karticu mora biti upisano u sustav. Praksa je naime da se takvim korisnicima, nepokretnim i nemoćnim, hrana dostavlja. ‘Ne može dobiti ručak na susjeda ako nemamo to u evidenciji i ako nemamo provjereno da vozi ručak toj i toj osobi’, rekla je pročelnica.

 

Povratak na Net.hr