SRAMOTAN POTEZ POZNATOG KAFIĆA U ZAGREBU: / Slijepoj ženi zabranili ulazak sa psom!

Image
14.11.2016.
16:36
Play logo

Zakon propisuje da slijepa osoba sa psom vodičem ima pravo pristupa na javna mjesta, kao što su uredi, hoteli, restorani, banke, pošte, kazališta, koncertne dvorane, sportski objekti, tržnice, prodavaonice, škole, visoka učilišta i sl.

Pravnoj osobi koja slijepoj osobi sa psom vodičem onemogući korištenje javnih mjesta, javnih prijevoznih sredstava i čekaonica zdravstvenih ustanova i ljekarna prepisuje se novčana kazna od 5000 do 20.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prekršeno je temeljno ljudsko pravo'

"Kako je i Leggiero bar javni prostor, nije dopustivo ponašanje službenih osoba i djelatnika na način kako se to dogodilo", ističe u priopćenju Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Navode da osoblje nije htjelo vidjeti ni radnu iskaznicu koju korisnica posjeduje, već su se pozivali na naljepnicu istaknutu na ulaznim vratima lokala koja onemogućuje pristup psima kućnim ljubimcima.

"Neugodno su je ignorirali i nisu je željeli uslužiti. Ne samo da je time prekršeno temeljno ljudsko pravo, nego je počinjena diskriminacija prema osobi s invaliditetom, sukladno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom", ističu iz Udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozoravaju da sankcioniranje osoblja može uslijediti i temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, te da iščekuju reakciju Uprave trgovačkog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo