PRESKUPO ZA OBITELJ

SRAMOTA: NP Plitvička jezera ukinuli ‘Obiteljski tjedan’, građani ih žestoko popljuvali – ‘Strance i eure primate!’

Prije nekoliko godina NP Plitvička jezera pokrenuo je projekt ‘Obiteljski tjedan’, koji je građanima iz Hrvatske i njihovim obiteljima omogućavao da uživaju u ljepotama najpoznatijeg nacionalnog parka, budući da su u sezoni ulaznice za NP vrlo skupe, čak 180 kuna te su mnogim Hrvatima nedostupne. Međutim, ove je godine ‘Obiteljski tjedan ukinut’, pa hrvatske obitelji ne mogu posjetiti nacionalni park ulaznicom od 25 kuna.

Javnost je ovakvu odluku, koje je vodstvo NP Plitvička jezera objavilo na Facebooku, dočekala na nož.

U komentarima ispod objave dali su svoja mišljenja o toj odluci, nazvavši je sramotnom.

‘TO BI BILA NACIONALNA SRAMOTA!’: Hoće li UNESCO uistinu izbrisati Plitvice s liste zaštićene svjetske baštine?

‘Dragi posjetitelji,

Temeljna djelatnost Javne ustanove nacionalni park Plitvička jezera je upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima i provođenje politike održivog posjećivanja s ciljem održivog razvoja.

Posjećivanje je u zadnje vrijeme dobilo karakter masovnosti koji je doveo do velikih izazova u kvalitetnom upravljanju zaštićenim područjem, prvenstveno na polju očuvanja iznimnih prirodnih vrijednosti zbog kojih su Plitvička jezera kao prirodna vrijednost u Republici Hrvatskoj stavljena na popis Svjetske prirodne baštine UNESCO-a.

‘Prekomjeran broj posjetitelja’

U zadnjih nekoliko godina pristupilo se obnovi infrastrukture i prihvatnih sadržaja NP Plitvička jezera. Tako je do sada obnovljen i u potpunosti zamijenjen sustav drvenih staza i mostića u kanjonu Donjih jezera, plato ispod Velikog slapa, staza od Ulaza 1 do jezera Novakovića brod. Budući da se sezona posjećivanje produžila i traje od ožujka do početka studenoga, nemoguće je zbog stalnog kretanja posjetitelja pristupiti daljnjoj obnovi staza i infrastrukturnih sadržaja nacionalnog parka. Klimatske prilike koje su karakterizirane velikim količinama kiše, snijegom i niskim temperaturama također onemogućavaju obnovu infrastrukture u jesenskom i zimskom razdoblju.

UNESCO NAS UPOZORIO: Plitvice bi zbog dva ključna problema mogle ostati bez statusa zaštićene svjetske baštine

Suočeni s prekomjernim brojem posjetitelja koji značajno utječu na zaštićenu prirodu i s ciljem njenog očuvanja te zbog tehničkih razloga kako bi adekvatno obnovili šetnice, drvene mostiće, prateću infrastrukturu zbog povećanja sigurnosti posjetitelja, ove godine nismo u mogućnosti održati Obiteljski tjedan.

U pripremi su programi namijenjen školskim grupama u okviru kojih će cijena ulaznice za navedenu kategoriju posjetitelja biti povoljnija.

Cijena ulaznice od 1. studenoga je snižena i iznosi 55 kn za individualne posjetitelje’, objavljeno je na Facebook stranici Plitvica.

Facebook korisnici u komentarima su iznijeli svoj gnjev.

‘Sramota! Kaj smo mi domaći ‘turisti’…Bitno da nabiju cijene tako da si jedna obitelj ne može priuštiti odlazak na Plitvice.’

‘A u mogućnosti ste primiti sve one silne strance i njihove eure! Žalosno!!’, samo su neki od komentara.

Povratak na Net.hr