PLIVA DUBOKIM VODAMA

‘SRAMOTA, DNO DNA’: Kod Krka ulovili zaštićenog morskog psa pa ga bacili jer ga nisu mogli ‘oguliti’; Stručnjak: ‘Njegovo meso je otrovno’

Netko je morskog psa pokušao prodati u Bakru, međutim, bilo ga je teško oguliti i izrezati pa su ga samo bacili

U ribarskim krugovima počela je kružiti fotografija čovjeka u ribarskoj kabanici kraj ubijenog morskog psa, koji je navodno ulovljen kod Krka. Isto tako, na fotografiji se vidi da netko ralje uginule životinje otvara kukom.

Morski.hr piše da, sudeći po komentarima objavljenim na društvenim mrežama, netko je morskog psa pokušao prodati u Bakru. Međutim, bilo ga je teško oguliti i izrezati pa su ga samo bacili.

“Sramota, dno dna”, “Kakvi amateri, pa to se sredi za čas, a oni bacaju? Bolje da su ga pustili!”, “Ljudska gadost, ima li goreg”, glase samo neki od komentara.

‘ULOV’ SPLITSKE POLICIJE: Bugarin i Turčin uhvatili preko pola tone morskih krastavaca; Poslali ih iza rešetaka

Stručnjak: ‘Riječ je o zaštićenoj životinji čije je meso otrovno’

Andrej Gajić, renomirani svjetski stručnjak za morske pse te zaštitno lice National Geographica, za Morski.hr ispričao je više o ovoj vrsti morskog psa. Galić govori da je riječ o morskom psu volonji odnosno Hexanchus griseus (Bonnaterre, 1788), koji se obično nalazi u dubokim vodama. Prema pravilniku o strogo zaštićenim vrstama, ova vrsta morskog psa je zaštićena.

U Pravilniku stoji da je nalaznik dužan Državnom zavodu za zaštitu prirode dojaviti pronalaz mrtve, bolesne ili ozlijeđene strogo zaštićene životinje preko obrasca za dojavu ili telefonski u roku 24 sata od trenutka pronalaska životinje.

“Love ga dosta sporadično, prvenstveno jer su skloni dubokim vodama, a tek noću vertikalno migriraju za plijenom u pliće vode šelfa”, govori Gajić te prema fotografiji procjenjuje da je ubijena 10-ak godina stara jedinka. Navodi da je upitno je li morski pas spolno zreo, što ovisi od spola, što se ne može raspoznati s fotografije.

“Osim što je zaštićena, kod ove vrste treba voditi računa i o konzumaciji, jer meso zna biti toskično iako nerijetko se konzumira. Jetra mu je, primjerice smrtno otrovna! Prilikom trovanja mogu se javiti trbušne tegobe, trnci oko usta, glavobolja, a kasnije i mišićna slabost. Kod ozbiljnog trovanja može nastupiti i smrt”, govori “šaptač morskim psima” Andrej Gajić za Morski.hr.

Povratak na Net.hr