Sramoćenje s imunitetom je, nadam se, iza nas!

‘Ako je Sanaderov povratak u funkciji prikrivanja potpune slike naše prošlosti, tome onda treba odgovoriti na odgovarajući politički i kazneno-pravni način’, kazao je za Danas.hr potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac. Predsjednik HSS-a Frišćić otklonio je, pak, spekulacije da bi Vlada mogla pasti.

Potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Slobodan Uzelac kazao je da neće i da smatra da ne treba i ne može sudjelovati u osporavanju prava Ivi Sanaderu da se vrati u Sabor, ukoliko su ispunjeni svi formalno-pravni uvjeti za njegov povratak.

Podsjetimo, Sanader je u srijedu, gotovo godinu i pol dana nakon odlaska s premijerske funkcije, uputio Saboru zahtjev za reaktiviranje saborskog mandata.

Upitan slaže li se s pojedinim oporbenim zastupnicima da se radi o Sanaderovom pokušaju da kroz Sabor sruši Vladu, Uzelac odgovara:

“Što on time hoće postići treba pitati njega. Demokracija je sustav u kojemu moramo biti spremni na sve i isto tako moramo znati odgovoriti na to isključivo na demokratski način, pa čak i po cijenu sudbine Vlade i stranke. Ako je povod njegovom povratku antikorupcijska aktivnost Vlade, u kojoj osobno rado sudjelujem, i ako će to doprinijeti daljnjoj otvorenoj političkoj i pravosudnoj raspravi, pluralizmu u raspravi u Saboru i HDZ-u te prikazivanju potpunije i jasnije slike naše prošlosti, onda sam apsolutno za to. No, ako je u funkciji prikrivanja te potpune slike, tome onda treba odgovoriti na odgovarajući politički i kazneno-pravni način. Puna istina se mora znati bez obzira radilo se tu o meni ili Ivi Sanaderu”, kazao je Uzelac.

Hoće li imunitet štititi Sanadera više nego bi trebao?

Vezano za Sanaderovo ponovno dobivanje saborskog imuniteta, upitali smo Uzelca vjeruje li da ga on neće štititi u slučaju eventualnog kaznenog progona. Mandatno-imunitetno povjerenstvo zasad je samo odbijalo zahtjeve za skidanje imuniteta u slučajevima privatnih parnica za klevetu, izuzev kontroverznog slučaja osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša kojemu je u svrhu kaznenog progona i pritvaranja imunitet skidan čak četiri puta, što mu je omogućilo vrijeme za bijeg u Bosnu i Hercegovinu.

“Ne bih dovodio gospodina Sanadera u vezu s kriminalnim radnjama i ne želim govoriti o tome što bi bilo kad bi bilo, već samo naknadno ako do slične situacije dođe. No, mislim da nitko pa ni Sanader ne bi trebao biti nedodirljiv i iskreno se nadam da je sramota koju smo doživjeli s Glavašem u našoj prošlosti”, zaključuje Uzelac.

Drugi HDZ-ov partner, predsjednik HSS-a Josip Friščić ne boji se da bi Vlada mogla izgubiti većinu zbog Sanaderova povratka i njegovog mogućeg pokušaja da oko sebe okupi dovoljno istomišljenika iz HDZ-a.
“Mislim da se Sanader želi staviti u situaciju da kao saborski zastupnik može odgovoriti na afere s kojima ga se dovodi u vezu. Njegov motiv vjerojatno je povratak na javnu scenu”, mišljenja je Friščić. Tvrdi da se tijekom jutra nije čuo s premijerkom Jadrankom Kosor te da nisu razgovarali o Sanaderovom potezu.
“Mislim da nam ne prijeti opasnost od prijevremenih izbora. Ljudi iz HDZ-a za koje se spekuliralo da su bliski Sanaderu poput Marija Zubovića ili Stjepana Fiolića još su prošlog tjedna otklonili bilo kakve sumnje u lojalnost predsjednici stranke Kosor”, rekao je Friščić.

Kad je riječ o spekulacijama da se Sanader vraća zbog imuniteta, Friščić kaže da ne vjeruje u takva tumačenja, jer se “imunitetom nitko nije obranio”.

Prethodni članci:

arti-201010140177006
arti-201010140014006
arti-201010140144006
arti-201010130383006
arti-201010110396006

Povratak na Net.hr