STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE

SPREMAJU SE MASOVNI PROSVJEDI: Zbog straha od otkaza najavljen izlazak na ulice: ‘Vlada svojim mjerama financira poslodavce’

Vladin paket mjera, odnosno izmjene zakona koji potiču zapošljavanje izazvale su lavinu kritika. Dok ministar tvrdi da se na ruku išlo mladima, oni nezadovoljni promjenama, ponajviše u mjeri stručnog osposobljavanja, na društvenim mrežama pozivaju na prosvjed. Njima se pridružuju i sindikati koji su najavili masovne prosvjede, najkasnije 1. svibnja.

Zbog paketa zakona koje je Sabor u hitnoj proceduri prihvatio u petak, a kojima dodatno proširuje krug korisnika mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) i na mlade sa završenim četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem upućen je poziv na prosvjed i to s nekoliko različitih strana.

Nezadovoljni su Sindikati koji ističu da je ta mjera u potpunosti potisnula klasično zapošljavanje mladih i pripravništvo te je primorala mlade da rade za minimalnu plaću, da nemaju prava iz radnog odnosa te da po završetku mjere, koja najčešće traje godinu dana, završavaju na ulici. Naknadu im isplaćuje država te su oni za poslodavce besplatni zbog čega su najavili masovne prosvjede, najkasnije 1. svibnja, piše Jutarnji list.

‘Nedopustivo je da se zakonske promjene ove naravi donose u hitnoj proceduri i bez ikakve rasprave socijalnih partnera. Ovo je sumanuti način da se financiraju trgovački lanci i veliki poslodavci, tj. da zapravo velik broj radnika izgubi svoja radna mjesta jer će biti zamijenjeni SOR-ovcima, besplatnom radnom snagom za poslodavce, budući da su SOR-ovci financirani sredstvima Europske unije koja su namijenjena dobrobiti radnika, a ne poticanju iseljavanja građana Republike Hrvatske i obaranju cijene rada u cijeloj zemlji. Ako se nastavi s odbijanjem razgovora o ovako važnom pitanju, sindikati će biti prisiljeni rad za stolom zamijeniti aktivnošću na ulicama’, poručili su sindikalci.

HRVATSKIM RADNICIMA PRIJETE MASOVNI OTKAZI? ‘Vlada novim mjerama potiče zapošljavanje jeftine radne snage’

Ministar smiruje tenzije

Ministar rada Tomislav Ćorić poručuje, pak, kako nema razloga za prosvjede, a u ministarstvu upozoravaju da su mjeru SOR proširili tek minimalno.

‘I do sada su mladi sa završenim trogodišnjim školama, poput trgovaca, mogli sudjelovati u mjeri SOR-a. Proširili smo mjeru i na mlade s četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem kako bismo ih izjednačili u pravima’, rekla je Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada.

Dodaje kako će novim zakonom država plaćati i polaganje stručnih i majstorskih ispita onim korisnicima mjere kojima poslodavci nisu plaćali ispite, čija cijena zna doseći i 3000 kuna. Također ističe kako su svjesni da ova mjera, uz koristi koje nosi mladima, utječe na smanjenje pripravništva i drugih načina zapošljavanja te da će mjeru kontinuirano pratiti i poboljšavati.

Osim povećane naknade ima još noviteta

Osim dobnog ograničenja do 29 godina, mjera stručnog osposobljavanja ima još noviteta. Može trajati od 12 do 24 mjeseca, ovisno o razini obrazovanja, naknada se povećava na 2620 kuna, ne smiju raditi noću, vikendima, praznicima ni blagdanima, a prijevoz plaća poslodavac, piše Dnevnik.hr.

NOVI ŠOK ZA MLADE NA STRUČNOM OSPOSOBLJAVANJU: Moraju potpisati aneks ugovora…

Prijevoz će se za sve mjere urediti na jedinstven način. Poslodavac će u ugovoru potpisati da je obvezan snositi trošak. Tamo gdje postoji javni prijevoz iznos će biti kao što je i trošak karte. U mjestima gdje ne postoji javni prijevoz trošak će se obračunavati 75 lipa po kilometru od mjesta prebivališta do mjesta gdje se obavlja javni rad, stručno usavršavanje ili neka druga mjera.

Kako poslodavci ne bi otpustili svoje radnike i zamijenili ih jeftinom radnom snagom u pogledu stažista, u mjeru je ugrađen osigurač. Tako poslodavac, koji da otkaz svom radniku, ne smije nikoga primiti na stručno osposobljavanje za to radno mjesto šest mjeseci.

‘Oni se zapošljavaju osjetno bolje od onih koji nisu sudjelovali u mjeri. Loše je to da je iznos pomoći razmjerno mali, kao i to što je ta mjera pojela ostale oblike ulaska mladih na tržište rada kao što su pripravništvo’, rekao je Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

Raste broj nezadovoljnih

Predsjednik SSSH, Mladen Novosel ističe da su ove izmjene zakona donesene kako bi se ‘prije lokalnih izbora poboljšala statistika zaposlenih’.

Sindikatima se pridružio i SDP, tijekom čije je Vlade ova mjera zaživjela. Ističu kako je mjera donesena u vrijeme najžešće krize, kad je nezaposlenih bilo 400.000, od kojih su dobar dio činili baš mladi bez iskustva. Za proširenje te mjere, smatraju, nema razloga.

Povratak na Net.hr