PROMJENA TRENDA

SPREMAJU LI SE ZA INOZEMSTVO? Gimnazije gube popularnost, mladi žele biti armirači, zidari, tesari…

Nakon mnogo godina, zagrebačke škole za obrtnička, industrijska, strojarska, građevinska i slična zanimanja popunjena su već u prvom roku.

Istu sreću nisu pratile škole iz Splita, a prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ni mnogi drugi manji gradovi u Hrvatskoj. Naime, iako se za neka strukovna zanimanja povećao interes, brojke ipak nisu velike, piše Slobodna Dalmacija.

“Napokon sretni odlazimo na godišnji odmor!”, ponavljaju nastavnici i ravnatelji zagrebačkih strukovnih škola, čak i oni s trogodišnjim programima, nakon što su počeli upisi u prve razrede.

Nažalost za klesare i podopolagača više nema programa

“Radim u školstvu 20 godina, a ravnatelj sam sedam i ovo je prvi put da smo u prvom roku popunili sve kvote. Žao mi je što nam Ministarstvo nije odobrilo upis klesara i podopolagača, zanimanja koja smo prestali upisivati prije tri godine zbog premalog interesa. Siguran sam da bismo ove godine i ta mjesta popunili. Upisali smo čak i svih 12 dimnjačara”, kaže Anto Vidović, ravnatelj zagrebačke Obrtničke i industrijske škole, koja u trogodišnjim programima školuje buduće armirače, dimnjačare, instalatere grijanja i klimatizacije, keramičare, tesare, zidare…

Što je uzrok tolikom interesu, ravnatelj Vidović, kao i drugi njegovi kolege, realno ocjenjuje. “Ove godine Ministarstvo se držalo Pedagoškog standarda i limitiralo broj učenika u razredima na 26. To je prelilo određeni dio učenika iz gimnazija i četverogodišnjih strukovnih škola u trogodišnje programe. Drugi razlog, bojim se, je taj što su ovo zanimanja koja su tražena na tržištu EU-a”, svjestan je ravnatelj Vidović.

Raste izvoz robe, ali i radne snage

Interesu je vjerojatno pridonijelo i stipendiranje Grada Zagreba od 900 kuna u prvoj, 1200 kuna u drugoj i 1500 kuna u trećoj godini školovanja.

“Mijenja se i stanje na tržištu jer se dio privatnog sektora, a govorim o strojarskom području, oporavio. Puno se radi za izvoz. Drugi je razlog izvoz radne snage”, priča za Slobodnu Dalmaciju  Nenad Pavlinić, ravnatelj zagrebačke Industrijske strojarske škole, koja je popunila sva mjesta za alatničare, automehaničare, instalatere grijanja i klimatizacije, strojobravare i tokare.

Ivan Kovačević, ravnatelj splitske Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, kaže kako su popunili sva mjesta za četverogodišnje programe u toj školi, poput dizajnerskih i aranžerskih, kao i sve trogodišnje grafičke programe. Međutim, ali malo tko u Dalmaciji hoće u zidare, tesare, keramičare i dimnjačare.

Slobodna Dalmacija / Danas.hr

Povratak na Net.hr