DIVOVSKO PREUZIMANJE

SPREMA LI SE DOISTA JEDNA OD NAJVEĆIH PRIVATIZACIJA U HRVATSKOJ? ‘Tedeschi bi od lovca mogao lako postati lovina’

Prošloga tjedna promijenila se vlasnička struktura u koprivničkoj Podravci nakon što je norveški Skagen fond prodao 520.000 dionica u blok transakcijama od kojih su najveći dio kupila dva mirovinska fonda – Raiffeisen OMF i PBZ-CO.

Raiffeisen OMF je kupnjom 250.000 dionica pojačao portfelj s 5,27 na 8,78 posto, a PBZ-CO je kupnjom 150.000 dionica postao najveći pojedinačni dioničar Podravke s 13 posto. Slobodna Dalmacija piše kako je taj posao važan jer se njime udio mirovinskih fondova u Podravci popeo na 50-ak posto, a u glasačkim pravima i više od toga.

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Prodaja ove tvrtke može biti pogubna za hrvatsko gospodarstvo!

Spajanje s Atlanticom izglednije nego ikad

Time su opet potaknuta nagađanja o velikom vlasničkom preslagivanju u Podravci, a mnogi u pozadini ovih zbivanja, kako piše Slobodna Dalmacija, vide Emila Tedeschija koji odavno ne krije ambicije za spajanjem svoje Atlantic Grupe i Podravke.

Još nerazrađen scenarij spajanja, vrijedan gotovo dvije milijarde kuna, podrazumijevao je i dosad presudnu ulogu mirovinskih fondova koja sada postaje sasvim naglašena. Doduše, nešto će se morati pitati i ministra državne imovine Gorana Marića, odnosno Vladu, jer država je još uvijek 25-postotni dioničar Podravke.

I TO USPRKOS LOŠEM TEČAJU: Naš prehrambeni div raste, osobito u inozemstvu

emil tedeschi atlantic
Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic GrupeFoto: Davor Javorovic/PIXSELL

Može li Podravka od lovine postati lovac?

Ekonomisti smatraju da spajanje Atlantica i Podravke ima poslovnog smisla, no nasuprot dosadašnjim neskrivenim ambicijama Tedeschija da preuzme Podravku, sada se i iz Podravke čuje kako “više nisu lovina nego lovac” te da bi se moglo dogoditi i da Podravka preuzme Atlantic.

Naime, tržišna kapitalizacija Atlantica nešto je manja od tri milijarde kuna, što je oko pola milijarde više od Podravke. Ali, Podravka i ove godine ostvaruje dvoznamenkasti porast ključnih pokazatelja, a Atlanticu pada prihod i operativna dobit. Prema svim planovima, tek 2017.godine Podravka će pokazati svoj puni kapacitet. Atlantic je i zaduženiji od Podravke približno za pola milijarde kuna. Istodobno, prihodi Atlantica od prodaje iznose 5,4, a Podravkini 3,8 milijardi kuna – piše Slobodna Dalmacija dodajući kako je očito počeo rasplet i početak kraja rata za koprivničku industriju hrane.

NAGRADA ZA ODLIČNO POSLOVANJE U 2015.: Hrvatski gigant radnicima isplaćuje 6 milijuna kuna stimulacije!

Zvonimir Mrsic
Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave PodravkeFoto: Boris Šćitar/PIXSELL

Sužen prostor za uplitanje politike

Iako Podravka bilježi sjajne poslovne rezultate, treba znati da nikada nije bila zaštićena od politike, koja joj nije davala mira ni kada je grcala u problemima.

Sudbina Podravke u tom je smislu osjetljiva politička tema barem iz dva razloga – stava hrvatskih građana o privatizaciji i stava lokalne zajednice koja Podravku doživljava kao svoju kompaniju.

Dotle se ekonomisti uglavnom slažu da će Podravka na kraju završiti u privatnim rukama jer su i njeni konkurenti u privatnom vlasništvu te da su mirovinski fondovi suzili prostor za političke eksperimente.

U DVA KRUGA: Podravka dokapitalizirana s 510 milijuna kuna

Povratak na Net.hr