Novi skandal na pomolu, biskupi HRT-u poslali upozoravajuću poruku

Kako se čini Katolička crkva jako je nezadovoljna uređivačkom, ali još više kadrovskom politikom koja se vodi na Hrvatskoj televiziji. Upravo su iz tog razloga biskupi uputili upozoravajuću neformalnu poruku ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu.

”Ako HRT vrlo brzo ne obnovi rad redakcije Religijskog programa, Katolička crkva će smatrati da se u pitanje dovodi važan segment međudržavnog Ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice”, stoji u poruci biskupa.

Biskupi zabrinuti zbog navodnog ukidanja autonomije Religijskog programa

Prije nekoliko dana biskupi okupljeni u Stalnom vijeću Hrvatske biskupske konferencije izrazili su zabrinutost ”zbog dokidanja autonomije Religijskog programa na HTV-u koja je zajamčena Sporazumom koji su potpisali HRT i HBK.”

Riječ je o sporazumu iz srpnja 2000., koji predstavlja operacionalizaciju tzv. Vatikanskih ugovora, kojima je Hrvatska dala brojne privilegije Katoličkoj crkvi: uz ostalo i pravo da crkvene strukture utječu na religijski program koji se emitira na javnoj televiziji.

Jedna od prvih Radmanovih odluka kada je postao ravnatelj HRT-a bio je preustroj programa, koji je uključio ukidanje religijske redakcije i formiranje Produkcijskog odjela Kultura, umjetnost, religija, na čijem je čelu Vlatka Kolarović. Iako se dotadašnji urednik Mario Raguž pokušao suprotstaviti Radmanu, njegov stav da HRT krši sporazum s Biskupskom konferencijom nije bio prihvaćen, piše Jutarnji list.

Iz HRT-a poručuju da je u pripremi novi ugovor s HBK

Ako Radman ne opozove svoju odluku, HBK će službeno istupiti sa stajalištem da je prekršen Sporazum HRT – HBK, a u širem smislu i ugovor Hrvatske i Svete Stolice.

Iz HRT-a poručuju da pripremaju novi ugovor s HBK koji će biti primjeren sadašnjim okolnostima.

”Ništa nismo ukinuli, a posebno ne redakciju Religijskog programa. Neke redakcije smo spojili i to se ne može ocijeniti kao kršenje Sporazuma iz 2000. godine”, rekli su.

Povratak na Net.hr