U ELEMENTU I - ŽESTOKO

ŠPRAJC: ‘Spasili su obraz državi i umjesto da im prepusti dio posla, kaže: A ne, kad su pare u pitanju, dijelit ćemo među sobom i sa svojima’

Ukupno su podijelili oko 150.000 obroka što bi po cijeni od 23 kune/obrok bilo tri milijuna i 450.000 kuna. Dakle, realno, hrvatski ugostitelji su državi donirali tri milijuna i 450.000 kuna. Državi koja im je prije toga silom prilika i pandemije zatvorila posao i svela ih na socijalnu pomoć od dvije, tri ili četiri tisuće kuna, ovisno o padu prihoda. Istodobno im ni ta socijalna pomoć nije još posve isplaćena, navodi Šprajc

Voditelj RTL Direkta Zoran Šprajc u svom se komentaru osvrnuo na današnji odlazak kuhara volontera iz potresom razorenih područja. Njegov komentar prenosimo u cijelosti:

Dakle da sad malo rezimiramo: dva sata nakon potresa prvi ugostitelji kreću iz Zagreba za Petrinju i već tog dana stradalim ljudima, vatrogascima, HGSS-u, Civilnoj zaštiti isporučuju 1150 obroka.

Idućeg dana uspostavlja se još nekoliko kuhinja na stradalom području a svu hranu i namirnice osiguravaju ugostitelji preko donacija tvrtki i poslovnih partnera. Ulaze u dnevni ritam od oko 15.000 obroka dnevno, a Crveni križ im 2. siječnja daje na raspolaganje svoje skladište u Zagrebu. 7. siječnja vijest o potresu dolazi u Ministarstvo gospodarstva koje daje nalog da im se dostave namirnice iz Robnih zaliha.

ŠPRAJC OŠTRO PO HDZ-U: ‘Predsjedništvo Saveza komunista HDZ-a raspravljalo o ideološkim skretanjima i zaključilo da je netko od njih priglup’

Ukupno su podijelili oko 150.000 obroka što bi po cijeni od 23 kune/obrok bilo tri milijuna i 450.000 kuna. Dakle, realno, hrvatski ugostitelji su državi donirali tri milijuna i 450.000 kuna. Državi koja im je prije toga silom prilika i pandemije zatvorila posao i svela ih na socijalnu pomoć od dvije, tri ili četiri tisuće kuna, ovisno o padu prihoda. Istodobno im ni ta socijalna pomoć nije još posve isplaćena.

Neki od ugostitelja, kuhara i konobara koji su ova dva tjedna proveli u Petrinji, Sisku, Glini i Topuskom tu pomoć nisu dobili još ni za listopad, dosta njih za studeni, a naravno nitko je nije dobio za prosinac. 

I sada kad su spasili obraz državi, odradili ono što je trebala odraditi država, država umjesto da im prepusti dio posla, makar ljudima koji su iz tog kraja, kaže – a ne: kad su pare u pitanju, to ćemo mi dijeliti među sobom i sa svojima, hvala lijepa, možete ići i dobar tek. 

Ali nema veze, važno je da smo spremni odgovoriti na svaku nevolju koja nas može snaći. Već se zna da će recimo u slučaju vojnog napada prvi na frontu bit lovci, a vojska kad dođe dođe. 

Povratak na Net.hr