ŠPRAJCU U SVOM STILU UDOVOLJIO GLAVAŠU / Ispričao mu se pa nadodao: 'Ispričali bismo se i žrtvama, ali one nisu tražile ispriku, pa onda ništa'

Glavašev odvjetnik, a ujedno i sin Filip Glavaš, zatražio je objavu ispravka informacije, ali i ispriku urednika i voditelja RTL Direkta

7.7.2021.
23:44

Povodom vijesti o početku ponovljenog suđenja Branimiru Glavašu, optuženom za ratni zločin u Osijeku 1991.godine, koju je RTL Direkt objavio 5.srpnja, Glavašev odvjetnik, a ujedno i sin Filip Glavaš, zatražio je objavu ispravka informacije.

"Neistiniti su navodi emitirani dana 5. srpnja 2021.g. u 22.15 u informativnoj emisiji 'RTL Direkt' da je Branimir Glavaš ratni zločinac i to iz razloga što ne egzistira pravomoćna presuda kojom bi g. Glavaš bio oglašen krivim za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina. Neistiniti su i navodi da je Ustavni sud RH presudu Vrhovnog suda RH ukinuo iz banalnih, proceduralnih razloga.

Ustavni sud RH je svojom odlukom od 12. siječnja 2016. ukinuo presudu Vrhovnog suda RH broj: I Kž 84/10-8 uslijed brojnih i teških povreda Ustavom i Konvencijama zajamčenih ljudskih prava i temeljnih sloboda, a o čemu najbolje svjedoči činjenica kako je Ustavni sud svoju odluku obrazložio na čak 186 stranica.

Presudu (tadašnjeg) predsjednika vijeća Željka Horvatovića potom je uslijed ostvarene bitne povrede odredaba Zakona o kaznenom postupku ukinuo Vrhovni sud RH koji je Županijskom sudu u Zagrebu naložio da se u ponovljenom postupku ponovno izvedu svi do tada izvedeni dokazi, a po potrebi i drugi dokazi te da se otklone nedostaci na koje mu je ukazano, vodeći pri tome računa o sadržaju Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske te mu je konačno naloženo donijeti novu i na zakonu utemeljenu presudu koju će pri tom i valjano obrazložiti", stoji u priopćenju Glavaševog odvjetnika, a ujedno i sina Filipa Glavaša, koje je na zahtjev objavio RTL Direkt.

'Ispričavamo se što smo ga nazvali ratnim zločincem sukladno presudi'

No, osim ispravka Glavaš i njegov sin zatražili su i ispriku RTL Direkta.

"Kako rekoh, odvjetnicima uvijek rado izlazimo u susret pa nećemo iznevjeriti ni odvjetnika Glavaša, kazao je urednik i voditelj RTL Direkta Zoran Šprajc.

Pa je izrekao ispriku: "Dakle, ispričavamo se gospodinu Branimiru Glavašu što smo ga nazvali ratnim zločincem sukladno presudi za ratni zločin koju mu je u srpnju 2009. izrekao Županijski sud u Zagrebu, a zatim je tu presudu za ratni zločin potvrdio i učinio pravomoćnom i Vrhovni sud Republike Hrvatske, u lipnju 2010. Vrhovni sud u pravomoćnoj presudi potvrdio je da je gospodin Branimir Glavaš kriv za uhićenje, mučenje i ubojstvo srpskih civila čija su tijela, rukama vezanim selotejpom, bačena u Dravu. Osim toga, Vrhovni sud je tada utvrdio da je gospodin Branimir Glavaš propustio spriječiti mučenje i ubojstvo jednog srpskog civila, te mučenje drugog, koje je uključivalo tjeranje zatočenika da pije kiselinu iz akumulatora, zbog čega se također ispričavamo gospodinu Glavašu.

'Žrtvama je sad najvažnije da se utvrdi jesu li mučene i ubijene'

Ispričavamo se i jer je pravomoćnu sudsku presudu Vrhovnog suda o Branimiru Glavašu kao ratnom zločincu Ustavni sud 2015. ukinuo, ne zato što je utvrdio da Branimir Glavaš nije počinio ratne zločine, nego zato jer časnim sucima Ustavnog suda nije bilo jasno jesu li ubijanja i mučenja osječkih Srba počinjena tijekom međunarodnog ratnog sukoba ili tijekom nemeđunarodnog ratnog sukoba. Ispričavamo se i što je slijedom toga i Vrhovni sud 2016. ukinuo svoju pravomoćnu presudu iz 2010. da je Branimir Glavaš ratni zločinac te se sada ponovo vodi proces o tome je li Branimir Glavaš ratni zločinac kako je pravomoćno već jednom presudio Vrhovni sud.

Ispričali bismo se i žrtvama ratnog zločina u Osijeku, ali one nisu tražile ispriku pa onda ništa. Njima je sad ionako najvažnije da se u ponovljenom postupku Branimiru Glavašu utvrdi jesu li mučene, ubijene i bačene u Dravu tijekom međunarodnog sukoba ili tijekom nemeđunarodnog sukoba", zaključio je Šprajc ispriku u svome stilu.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali