Play ponuda

SPOMENIK CRVENOJ RIJECI: / U sklopu programa Europske prijestolnice kulture na neboderu osvanula partizanska petokraka

Image

Instalacija je sastavni dio programa Izvrnuti džep - umjetničke intervencije u javnom prostoru u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca Doba moći

20.9.2020.
17:29
Play ponuda

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića "Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik" postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera, na dan odluke o priključenju Rijeke Hrvatskoj, a u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, priopćeno je iz Rijeke 2020.

Riječ je, kako se navodi, o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku.

shimmer fallback
shimmer fallback

Umjetnička intervencija je postavljena na dan kada je 1943., nakon kapitulacije Italije, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), čijim je Izvršnim odborom predsjedao književnik Vladimir Nazor, donijelo odluku o povratku Rijeke Hrvatskoj.

Instalacija je sastavni dio programa Izvrnuti džep - umjetničke intervencije u javnom prostoru u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca Doba moći. Doba moći je programski pravac Rijeke 2020 - EPK, koji tematizira i istražuje povijesne mijene i aktualne manifestacije moći.

Postavljena na "staro mjesto"

Po riječima Nemanje Cvijanovića, “ova nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek 'opasnog' antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo."

"Postavljena na vrh Riječkog nebodera ova umjetnička intervencija reminiscira crvenu zvijezdu koja je na isto mjesto bila postavljena 1945. godine. Izvan dohvata i uperen k nebu ovaj 'samoobrambeni spomenik' otvara pitanje pozivanja (ne)željenoga gosta (zvijezde petokrake) u tkivo grada, pitanje defanzivnosti kao vječnog pratitelja napada na neželjeno i začaranog kruga koji se stvara takvim odnosom," naveli su iz Rijeke 2020.

shimmer fallback
shimmer fallback

U priopćenju se ističe da je Cvijanović svoj rad izveo svjestan trenda selektivnog, ali i sustavnog prepuštanja povijesnih spomenika zaboravu i destrukciji.

Tko je autor?

Iz Rijeke 2020 navode da "umjetnik postavljanjem ove intervencije otvara pitanje može li nakrivljeni i okrnjeni simbol ostati dio identiteta grada pri čemu nakrivljenost zvijezde tematizira i simbolizira poziciju antifašizma u suvremeno doba. Konkretno, može li dijelom identiteta ostati zvijezda koja je dio našeg kulturnog nasljeđa, neovisno o stavu koji uz njega vežemo. Može li samu sebe braniti od povijesnog revizionističkog programa i prkositi mu".

Image
Image

20.09.2020., Rijeka - Rijecki umjetnik Nemanja Cvijanovic postavio je umjetnicku instalaciju "Spomenik crvenoj Rijeci - samoobrambeni spomenik", zvijezdu petokraku, na Rijecki neboder u sklopu programa Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture. . Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Nemanja Cvijanović je diplomirao Slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji, a Poslijediplomski studij projektiranja i produkcije vizualnih umjetnosti na Fakultetu za dizajn i umjetnost Arhitektonskog sveučilišta, također u Veneciji. U svojim radovima bavi se propitivanjem društveno-političkih tema, uspostavljajući veze s događajima iz nedavne prošlosti, fasciniran fenomenom kolektivne memorije.

Play ponuda
Play ponuda