Play ponuda

'BOJIM SE DA ĆE DOĆI DO EKSPLOZIJE!' / Splitski infektolog upozorava da bismo u kolovozu mogli imati 'napad' na bolnice: Ključnih je idućih 15-ak dana

Image
Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

'Oni koji su dva puta cijepljeni, prema svim dosadašnjim saznanjima, ako i dobiju delta soj, ne obolijevaju teže', tvrdi Ivić

13.7.2021.
10:33
Ivo Čagalj / PIXSELL
Play ponuda

Prof. dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, izjavio je za Slobodnu Dalmaciju da Hrvatska nema dovoljnu procijepljenost, rekavši kako očekuje ponovno punjenje bolnica nakon što se delta varijanta koronavirusa proširi.

"U Velikoj Britaniji je velika procijepljenost starijeg stanovništva, mladi obolijevaju od delta soja, ali bolnice se ne pune i ljudi ne umiru upravo zbog toga što se starije stanovništvo cijepilo. Kod nas se ni stariji nisu cijepili u dovoljnoj mjeri, mislim da je postotak ispod 50 posto, pa možemo uskoro očekivati, kad se delta soj počne nekontrolirano širiti među mlađom populacijom, da će se i bolnice ponovno početi puniti jer stariji nisu u dovoljnoj mjeri zaštićeni", rekao nam je dr. Ivić.

Image
SADA HARA DELTA, ŠTO SE TO DOGAĐA? /

Jasno je u čemu je problem: 'To je ono što virus voli, onda mogu nastati drugi sojevi. Tako se on takoreći trenira'

Image
SADA HARA DELTA, ŠTO SE TO DOGAĐA? /

Jasno je u čemu je problem: 'To je ono što virus voli, onda mogu nastati drugi sojevi. Tako se on takoreći trenira'

Kako zaustaviti širenje virusa?

Dodao je da ne treba mlade ljude osuđivati zbog toga što su "opustili kočnicu i što uživaju u životu". "Takvi smo bili i mi, no treba što je prije moguće cijepiti starije stanovništvo kako bi se izbjeglo punjenje bolnica. Bojim se, ako se delta soj nastavi ovako širiti, da bismo u kolovozu ponovno mogli imati 'napad' na bolnice i novi skok broja oboljelih. Mladi nisu zdravstveni problem jer ne obolijevaju teško, ali su epidemiološki problem. Ako u sljedećih 15-ak dana uspijemo cijepiti veliki broj ljudi, možda bismo mogli i zaustaviti širenje virusa u velikoj mjeri".

Iako se delta varijanta brže širi, čini se da nije opasniji od prijašnjih sojeva. "Nije opakiji, ali širi se brže i bojim se da će doći do eksplozije. Oni koji su dva puta cijepljeni, prema svim dosadašnjim saznanjima, ako i dobiju delta soj, ne obolijevaju teže, odnosno ne završavaju na respiratoru i ne umiru", kaže dr. Ivić za Slobodnu Dalmaciju.

Play ponuda
Play ponuda