Play ponuda

OSIGURALI SREDSTVA, A KAD ONO... / Splitski HDZ tvrdi da bi djeca mogla ostati bez obroka koji im je obećan

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Ravnatelji su dobili jasnu uputu da ne idu u samostalnu nabavu hrane za obrok, iako je vremena već tada bilo malo, već će to učiniti Gradska uprava putem javne nabave za sve škole

4.1.2023.
11:43
Duško Jaramaz/Pixsell
Play ponuda

Gradski odbor HDZ-a Split upozorio je u srijedu na problem primjene Vladine odluke o uvođenju besplatnog obroka za djecu osnovnih škola, za što je Vlada osigurala sredstva, jer postoji opasnost da splitska djeca ostanu bez obroka.

HDZ u priopćenju tvrdi kako je izgledno da djeca na području Splita, za razliku od djece u ostatku Hrvatske, kada se vrate u škole u ponedjeljak, 9. siječnja, neće dobiti taj obrok.

Kažu kako su ravnatelji splitskih škola u nekoliko navrata tražili od Gradske uprave upute o načinu provedbe odluke o školskom obroku, pa je 22. prosinca sazvan prvi sastanak s ravnateljima u Gradskoj upravi, koji je vodio pročelnik za društvene djelatnosti Mario Negotić.

Image
'ŽIVIMO U KRIZNIM VREMENIMA' /

Prihvaćeno Plenkovićevo izvješće o radu Vlade: Obroci za 311 tisuće djece, minimalna plaća od 560 eura i prosječna plaća od 1088 eura

Image
'ŽIVIMO U KRIZNIM VREMENIMA' /

Prihvaćeno Plenkovićevo izvješće o radu Vlade: Obroci za 311 tisuće djece, minimalna plaća od 560 eura i prosječna plaća od 1088 eura

Podjela obroka mogla bi početi 9. veljače

Ravnatelji su dobili jasnu uputu da ne idu u samostalnu nabavu hrane za obrok, iako je vremena već tada bilo malo, već će to učiniti Gradska uprava putem javne nabave za sve škole.

Nakon praznika, 29. prosinca, u škole su upućene tablice o prehrambenim potrebama djece i uvjetima pripreme i konzumiranja, koje su ravnatelji trebali popuniti i dostaviti Gradskoj upravi do 5. siječnja.

Navedeno je kako su ti podaci potrebni da bi Gradska uprava mogla provesti postupak javne nabave, nakon čega bi podjela obroka mogla početi oko 9. veljače, kaže se u priopćenju.

Iz Gradske uprave ravnateljima je poručeno da će Uprava tražiti odgodu provedbe odluke o besplatnim obrocima od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Riječ je o oko 13.000 djece u 29 osnovnih škola, od kojih izvjestan broj ima posebne nutritivne potrebe.

U ponedjeljak bi mogli dobiti suhu hranu

Ravnatelji su 3. siječnja zatražili od Gradske uprave objašnjenje i naputke o provedbi odluke, a Negotić im je rekao kako je riječ o nesporazumu i da se neće čekati podaci i analiza, nego se škole moraju snaći, a djeca obroke moraju početi dobivati od ponedjeljka, 9. siječnja

"U najboljem slučaju, u ponedjeljak bi djeca u nekim školama mogla dobiti suhu hranu, a hranu za posebne nutritivne potrebe ni jedan dobavljač u tako kratkom roku ne može i ne želi isporučiti", ističe HDZ.

Neoprostivo je takvo poigravanje s njihovim zdravljem, to je protivno slovu i duhu Konvencije UN-a o pravima djeteta koju je Hrvatska odavno ratificirala i ugradila u svoje zakone, stoji u priopćenju.

Play ponuda
Play ponuda