SPLITSKA ZRAČNA LUKA IMA NOVI PUTNIČKI TERMINAL: / Potrošeno 450 milijuna kuna. I Plenković došao na svečanost otvorenja

Hrvatska prometna infrastruktura u zračnim lukama dobiva novu kvalitetu, rekao je Plenković

13.7.2019.
17:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Novi putnički terminal splitske Zračne luke površine 35.000 metara četvornih, u čiju je izgradnju investirano 450 milijuna kuna, službeno je otvoren u subotu a svečanosti je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Osmišljeno proširena Zračna luka Split dat će novu dimenziju Gradu Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Dalmaciji te će omogućiti protočniji promet putnika pošto je dosadašnjih 12-13 tisuća metara četvornih bio preskučen prostor. S ovih 35.000 metra četvornih imamo modernu zračnu luku," rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je to izrazito vrijedan projekt unaprjeđenja infrastrukture zračnih luka u Hrvatskoj, podsjetio je na otvaranje obnovljenih zračnih luka u Zagrebu i Dubrovniku, da se ulaže u zadarsku zračnu luku, kao i u u zračne luke na Braču i Lošinju.

"Hrvatska prometna infrastruktura u zračnim lukama dobiva novu kvalitetu," rekao je Plenković.

Po njegovim riječima, taj projekt splitske zračne luke, koji je počeo i završen u mandatu sadašnje Vlade, posebno je značajan jer vrijedi 450 milijuna kuna, uložena su vlastita novčana sredstva zračne luke, uz kreditiranje Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a izvođači radova bile su hrvatske kompanije.

Novim putničkim terminalom, kako je rekao Plenković, ove godine će se omogućiti promet oko 3,3 milijuna putnika, a u budućnosti bi godišnji promet mogao dostići pet milijuna putnika.

Direktor Lukša Novak: Očekujemo povećanje prometa putnika za osam posto

Direktor splitske Zračne luke Lukša Novak je rekao kako se ove godine u toj zračnoj luci očekuje povećanje prometa putnika za osam posto u odnosu na lanjskih 3,1 milijun putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ovo je povijesni događaj ne samo Zračne luke Split nego i zračnog prometa u Hrvatskoj," istaknuo je Novak. Dodao je kako je novi putnički terminal splitske Zračne luke "izvanredno arhitektonsko djelo."

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je istaknuo kako je uprava splitske Zračne luke dobro pripremila projekt novog terminala. Ponovio je kako će se nastaviti realizacija velikih projekata u prometnoj infrastrukturi vrijednih oko 20 milijardi kuna što će se financirati, kako je rekao, uglavnom iz europskih fondova.

Nakon otvaranja novog putničkog terminal splitske Zračne luke Plenković je otputovao u Jelsu na Hvar, a večeras će posjetiti i Makarsku.

U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci za vikend više od 100 tisuća putnika

Više od 100 tisuća putnika iz svih krajeva svijeta ovoga će vikenda proći kroz splitsku zračnu i trajektnu luku, a dobar dio njih će i ostati u gradu podno Marjana.

Kako Hina doznaje od Mate Melvana iz splitske Zračne luke, u subotu se očekuje slijetanje i polijetanje ukupno 112 zrakoplova koji će dovesti 30 tisuća putnika, dok će u nedjelju biti 104 zrakoplova sa 27 tisuća putnika.

"Za ovaj vikend u našoj zračnoj luci očekujemo ukupno 57 tisuća putnika i možemo reći da je s time počeo vrhunac dolazaka i odlazaka putnika", rekao je Melvan.

Još više više putnika proći će u tri dana vikenda kroz splitsku trajektnu luku. Jelena Ivulić iz "Jadrolinije" kaže kako procjenjuju da će u petak, subotu i nedjelju u splitskoj trajektnoj luci biti ukupno 75 tisuća putnika i 14 tisuća vozila.

"Zbog većeg pritiska vozila u 11,30 sati iz Splita za Supetar poslali smo jednu izvanrednu liniju, a u 14,45 sati drugu. U ponedjeljak očekujemo još veći promet s obzirom da Ultra Europe festival iz Splita do srijede seli na otoke Brač, Hvar i Vis", dodala je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali