ZDRAVSTVO U HRVATSKOJ

SPLIĆANKU ŠOKIRAO TERMIN ZA ULTRAZVUK: ‘Izvan sebe je, hvata se za glavu, ne zna što bi’

Splićanka Ljiljana Limić ima problema s pucanjem vena i krvavim podljevima, zbog čega joj je liječnica obiteljske medicine savjetovala da napravi ultrazvuk nožnih žila. KBC Split tu je pretragu zakazao za 8. lipnja 2018. godine, piše Slobodna Dalmacija.

‘Šokirao sam se kada sam u KBC-u, na šalteru za središnje naručivanje pacijenata, dobio termin za ultrazvuk krvnih žila nogu za moju punicu Ljiljanu Limić.

Žena je izvan sebe

Dobiveni termin za tu pretragu je 8. lipnja 2018. godine, u 16.40. Dakle, za taj pregled punica mora čekati godinu i osam mjeseci. Zaista sam ostao zatečen, a ona je izvan sebe, hvata se za glavu i ne zna što bi’, rekao je Hrvoje Buretić.

Kilometarske liste čekanja nisu novost u Hrvatskoj, no šokira činjenica da se rutinske pretrage čekaju toliko dugo.

‘Zašto plaćamo zdravstveno?’

‘Punica ima povišen hemoglobin i problema s krvi, pa joj zbog toga pucaju vene. U toj nesreći ima i sreću, ako se to može tako kazati, jer joj pucaju vanjske vene, a ne unutarnje. Po nogama ima krvave podljeve. Jedino što nam preostaje je da vidimo može li se gdje u gradu to obaviti u privatnoj zdravstvenoj ustanovi i koliko košta, ali to doista nema smisla, pa zašto plaćamo zdravstveno osiguranje.

Zaista je suludo da čekamo godinu i osam mjeseci na tu bolničku pretragu. Tko zna koliko joj se može kroz to vrijeme pogoršati stanje. Ljudi lete u svemir ili osvajaju mjesec, a mi u Splitu na ultrazvuk nogu moramo čekati gotovo dvije godine. Gdje su im te puste reforme zdravstvenog sustava i kome je to bolje u hrvatskom sustavu? Ovo je sramotno, tužno i jadno’, zaključio je ogorčeni Splićanin.

Povratak na Net.hr