Obračun zbog ne(djelovanja)

SPIKA U SABORU: “Where is team, where is government, what’s going on”

“Čovjek bi se upitao where is team, where is government, what’s going on, da budem malo plastičniji na engleskom zbog toga što će to premijer vjerojatno puno bolje razumjeti, a možda neće razumjeti Tomislav Karamarko koji se bavi jedino njegovim antikomunističkim manifestom”, kazao je Maras u Saboru.

Hrvatski sabor je zasjedanje u petak započeo stankom na zahtjev Gordana Marasa (SDP), kako bi se očitovao o novim procjenama rasta hrvatskog BDP-a koji je ovih dana iznijela Europska komisija.

Maras je, nakon stanke, kazao kako su optimističnije procjene Europske komisije posljedica već postignutog rasta i rezultata bivše vlade.

“Svi trendovi u Hrvatskoj su posljedica rada Vlade Zorana Milanovića, protekle četiri godine su pozitivni. Ostavili smo Hrvatsku u smislu Vlade gospodarski u puno, puno boljem stanju nego što smo se je zatekli i nema razloga da se tako ne nastavi”, ustvrdio je Maras.

STANJE STVARI: Most nezaustavljivo tone; većina misli da idemo u krivom smjeru

Problematičan rad Vlade

Kazao je, međutim, kako je početak rada nove Vlade problematičan. “Dvije stvari su problematične što se tiče našeg optimizma kako će Vlada Tima Oreškovića nastaviti svoj posao. Prvo, količina rada, materijala i inicijative od strane Vlade je sramotno mala. U dva tjedna nemamo niti jedan prijedlog Vlade Tima Oreškovića u Hrvatskom saboru koji bi išao za time da se gospodarski situacija u Hrvatskoj mijenja”, kazao je Maras.

Dva i pol izgubljena mjeseca

Ocijenio je kako su dva i pol mjeseca izgubljena u formiranju Vlade, kako se “sastaju vijeća, kadrovira se, razmišlja se o tome šta i kako popuniti po javnim poduzećima, ali kvalitetne inicijative i materijala nema”.

“Čovjek bi se upitao where is team, where is government, what’s going on, da budem malo plastičniji na engleskom zbog toga što će to premijer vjerojatno puno bolje razumjeti, a možda neće razumjeti Tomislav Karamarko koji se bavi jedino njegovim antikomunističkim manifestom”, rekao je Maras.

Ni volje ni zajedništva

Vladajućima je spočitnuo da u Saboru ne pokazuju ni volju za zajedništvom. “Danas kada je pozicija imala mogućnost podržati u međustranačkom dogovoru člana predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku, to se ne pokazuje. Kakvo je to zajedništvo, kakav patriotizam i na šta to vi pozivate? Pozivate na podjele, na vraćanje na staro, a kvalitetnih inicijativa nema”, ustvrdio je Maras. Većina u saborskom Odboru za izbor i imenovanja odbila je u petak prijedlog oporbenih klubova da se predsjednikom Odbora za unutarnju poliktiku i nacionalnu sigurnost imenuje donedavni ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić (SDP).

“ISKAZAO AGRESIVNOST I NESIGURNOST”: Vladajući ne žele Ostojića na čelu Odbora za unutarnju politiku

“Odlazak bivše Vlade pobudio optimizam u Bruxellesu”

“Ako je netko dijelio društvo u proteklih četiri godine umjesto da se bavio ekonomskim temama i reformama i svime što sam spomenuo onda je to bila bivša Vlada”, uzvratio mu je Domagoj Ivan Milošević (HDZ).

Uvjeren je da je sam odlazak bivše Vlade pobudio optimizam u Bruxellesu. “Sam čin odlaska nakon višemjesečnih pregovora, svi svugdje procjenjuju da će ekonomija rasti više nego što je to se očekivalo nakon što ste otišli s vlasti”, uvjeren je Milošević.

Ustvrdio je da je bivša Vlada državu preuzela nakon tehničkog izlaska iz recesije, da su najavljivali visoke stope rasta, a već nakon devet mjeseci ostvarili pad. “Kumulativni rezultat je skoro tri posto pada u četiri godine”, rekao je Milošević.

U mandatu ni jedna reforma

Bivšu Vladu proziva i da u čitavom mandatu nisu ponudili ni jednu reformu, iako su sva izvješća Europske komisije ukazivala na potrebu reformi. “Sada imate obraza na samom početku rada nove Vlade govoriti ono što ste sada izgovorili”, spočitnuo je Milošević Marasu.

Vrdoljakova lekcija

Ivan Vrdoljak (HNS) ne vjeruje da su prognoze poboljšane zbog promjene vlasti. “Vi mislite da je Fitch ili Europska komisija digle prognoze ili rejtinge samo zato što je neka vlada došla, a u njoj Crnoja i Hasanbegović i neke informacije koje ja uopće ne razumijem, hoće li biti moratorij na investicije ili neće biti moratorij na investicije, hoće li biti energetskih projekata ili neće biti energetskih projekata, to kada čuje Fitch – konsternacija, to rejtinzi skaču”, ironizirao je Vrdoljak.

Druga stanka zbog Ostojića

Druga stanka u Saboru  na zahtjev oporbenih klubova zatražena je jer su se neki željeli očitovati o protivljenju vladajućih da se na čelo Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost imenuje Ranko Ostojić.

Stanku u plenarnoj sjednici zatražila je Dragica Zgrebec (SDP), ustvrdivši kako je to prvi slučaj da na Odboru nije prošao prijedlog oporbe.

Zamrznuti zastupnički mandati Kalmete i Brkića

Sabor je potvrdio zamrzavanje zastupničkih mandata HDZ-ovih Božidara Kalmete i Milijana Brkića, koje su u saborskim klupama zamijenili Marjan Kustić i Leon Žulj.

Zamrzavanje mandata obojica su zastupnika obrazložili obvezama na drugim dužnostima.

Kalmeta je tako u četvrtak novinarima kazao da misli kako ne može istodobno kvalitetno obnašati zastupničku i dužnost zadarskog gradonačelnika, a Brkić također objašnjava kako ima značajne obveze kao glavni tajnik HDZ-a, kojemu predstoje unutarstranački izbori.

Zamjenici dvojice zastupnika položili su zastupničke prisege.

Na zastupničku dužnost prisegnuo je bivši ministar financija Boris Lalovac (SDP).

REAKCIJE NA UKIDANJE POVJERENSTVA: ‘Ministar Strašilo’ danas pred Saborom

Što se događa u HDZ-u? Nakon Milijana Brkića i Kalmeta napušta Sabor

ZABORAVIO NA SUKOB INTERESA: Tepeš htio iznajmljivati stan saborskim zastupnicima

 

Povratak na Net.hr