banner

I VOLONTERI SU OGORČENI

SPAVA U KOŠARI ZA PRIJEVOZ STOKE: Što je s mještanima najudaljenijih sela na Baniji? Gdje su zapeli kontejneri? ‘Bojim se snijega…’

Mještani najudaljenijih sela na Baniji govore kako se snalaze i kako iz njihove perspektive izgleda organizacija na terenu, a RTL-ova Portaga istražila je organizaciju koja se tamo događa

RTL-ova Potraga istražila je organizaciju na Baniji nakon potresa. U selu Stražbenica, desetak kilometara od Petrinje, kuće Ljubice Letice više nema. Kao i većina mještana, nije svjesna kako je izašla iz ruševina kuće, a od šoka ne zna ni od kuda joj je stigla kamp kućica u kojoj se trenutno nalazi. Đuro Peškir je spavao u košari od traktora za prijevoz stoke, a obitelj Uglješić spava u susjednoj kući koja je bez struje, a sve što im je ostalo nalazi se u šatoru koji su im donijeli volonteri.

Strahuju, također, i od najavljenog snijega, koji bi mogao prouzrokovati nove štete i onemogućiti im dovod struje koji trenutno imaju. Ljudi se snalaze kako znaju i umiju, dok tlo pod njima i dalje podrhtava.

Ljubičina kćer Ljilja Ovuka stigla je iz susjednog mjesta Dvora kod svoje majke koja je trebala dobiti kontejner. Za RTL je rekla da su dobili poruku gospođe zadužene za kontejnere koja je napisala da je njena majka prioritet te da kontejner odmah stiže. Nekoliko minuta kasnije nazvala ju je načelnica stožera koja joj govori da njena majka ipak neće dobiti kontejner jer nije prioritet. “To tko dobija, oni se prepucavaju”, rekla je Ljilja.

NAKON SNIMKE O NAVODNOM KRIMINALU NA BANIJI: Jesu li donirane kućice preprodavane? Dobili smo odgovore iz policije

Gdje je zapelo s kontejnerima?

Na putu prema Petrinji živi Aleksandar Marković, koji je dobio drvenu kućicu od jednog privatnika koju je kaže uspio srediti iz trećeg pokušaja preko poznanice iz gradske uprave. “Već sam dva puta trebao dobiti kontejner, jedan iz Splita, jedan iz… ne znam gdje su završili”.

Ogorčeni volonteri nisu htjeli davati izjave. Došli su raditi, kao i Gorska služba spašavanja, također civilna udruga koja je danju i noću obilazila svo područje pogođeno potresom. U Lovči, najzabačenijem selu na Baniji kroz koje vodi sedam kilometara dug put kroz šumu živi tek desetak ljudi. Kuće su im uništene, a u selu nemaju ni signala, tako da štetu ne mogu prijaviti telefonom, a kamoli e-mailom. U prijavama im pomažu volonteri.

Kuća obitelji Bunčić u selu Veliki Šušnjar također je dobila crvenu naljepnicu. U dvorište im je stigla kućica koju je donirao paroh Saša Umičević. Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović stigao je na imanje obitelji Bunčić u vrijeme kada je tamo bila i ekipa RTL-ove Potrage.

Djevojkama iz svog ureda rekao je neka pišu kako ovdje treba stići dva kamiona pijeska, međutim one nisu pisale ništa. Hvalio se, također kako je organizirao da kućica stigne u ovo dvorište, a na pitanje zna li tko je vlasnik kućice i tko ju je donirao, odgovorio je da ne zna te se ljuti što su ga uopće pitali vodi li ikakvu evidenciju o tome tko šalje kućice i tko ih točno dobiva.

Kako prenosi RTL, u Stražbenicu ni petnaesti dan nakon potresa Ljubici nije stigao kontejner. Kćer ju je odvezla k sebi u Dvor jer je u kamp kućici prehladno, a Uglješićima je još uvijek sve pod šatorom. U međuvremenu, svojim nespretnim izjavama na dnevnoj bazi netko iz vlasti ili nadležnih institucija oduzme dio zasluga kuharima, volonterima, Crvenom križu, humanitarcima za spašavanje svojih sugrađana nakon ove strašne katastrofe.

‘U PRVOM PLANU NAM JE BORBA ZA SVAKOG ČOVJEKA’; Dumbović nakon sastanka s Milanovićem: ‘Mora se odgovarati za propuste’

Povratak na Net.hr