PILOT-PROJEKT

SPAS ZA MALE GRADOVE: Stiže 120 milijuna eura iz EU fondova!

Beli Manastir, Benkovac, Knin, Petrinja, Vukovar i općina Darda sudjelovat će kao pilot-područja u programu integrirane regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, vrijednom 120 milijuna eura iz EU fondova.

Na Veleučilištu Marka Marulića u Kninu u četvrtak je svečano predstavljen projekt “Tehnička pomoć Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u pripremi programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima”.

Tolušić: ‘Smanjit će se socijalna nejednakost, isključenost i siromaštvo’

“Beli Manastir, Benkovac, Knin, Petrinja, Vukovar i općina Darda imaju priliku sudjelovati kao pilot-područja u programu integrirane regeneracije. Sredstvima iz ovog projekta u spomenutim mjestima osigurat će se smanjenje socijalne nejednakosti, isključenosti i siromaštva, ali i poboljšanje infrastrukture, povećanje atraktivnosti za življenje i aktivno sudjelovanje stanovnika tih područja u gospodarskom životu”, izjavio je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.


Projekt će trajati do siječnja 2017., do kada će se u najvećem dijelu provoditi aktivnosti druge komponente. Vrijednost programa je 120 milijuna eura, od čega će 100 milijuna sufinancirati Europski fond za regionalni razvoj, a 20 milijuna Europski socijalni fond.

Projekt su predstavili predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te stručnjaci koji na njemu rade, a voditelji jedinica za intervencijski plan pet pilot-područja predstavili su rezultate ključnih aktivnosti prve komponente projekta koje obuhvaćaju završetak intervencijskoga plana grada Knina, analize područja grada Petrinje i analize područja grada Vukovara. Predstavljena je i analiza područja grada Belog Manastira i općine Darde te analiza područja grada Benkovca, koje su u visokoj fazi izrade te će biti dovršene tijekom srpnja.

Intervencijski planovi

Analize područja svojevrsne su podloge na temelju kojih se izrađuju intervencijski planovi. Kako je Knin već imao pripremljenu analizu područja, u sklopu projekta ona je samo dorađena i na temelju nje izrađen je intervencijski plan grada Knina koji je postao pilot-projekt za pilot-projekte, priopćilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije..

Na svečanosti su bili i zamjenik ministrice rada i mirovinskog sustava Ante Vučić, saborska zastupnica Josipa Rimac, zamjenik šibensko-kninskog župana Tomislav Vrdoljak te gradonačelnici Knina Nikola Blažević, Benkovca Branko Kutija, Petrinje Darinko Dumbović i Belog Manastira Ivan Doboš.

MINISTAR TOLUŠIĆ NAJAVIO: ‘Zapošljavat ćemo, trebaju nam ljudi za EU fondove’

Povratak na Net.hr