NEVJEROJATAN PRESEDAN

SPAS OD PROGONA: Mađarska izvela neviđen manevar kako bi spasila Hernadija, a za Hrvatsku je to tek ‘pravosudno pitanje’

Obrisana je Interpolova tjeralica za šefom mađarskog MOL-a Zsoltom Hernadijem, a hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier kaže da je to ‘stvar pravosuđa, a ne politike’.

Ipak, Mađari su učinili sve kako bi spasili Hernadija od progona. Stier se ovoga tjedna u Budimpešti sastao s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijartom koji je zadovoljan i smatra brisanje Interpolove tjeralice pozitivnim.

KONAČNA ODLUKA: ‘Hrvatska više ne može koristiti Interpolove kanale i mehanizme protiv Hernadija’

Hernadi je ‘nacionalni interes’

Dok Hrvatska ima stav da su optužbe protiv Hernadija koje, podsjetimo, kažu da je on podmićivao tadašnjeg premijera Ivu Sanadera u aferi INA-MOL, u nadležnosti pravosuđa, čini se da Mađarska nije dijelila takav stav pa je cijeli državni i diplomatski parat pokrenula ne bi li Hernadija spasili od progona, piše Jutarnji list i dodaje da je u svemu sudjelovalo i mađarsko ministarstvo vanjskih poslova, a sve se vidi u Interpolovim dokumentima. Poručili su da je Hernady ‘nacionalni interes’ pa bi njegovim ispitivanjem Mađarska bila ugrožena.

Naime, mađarski je veleposlanik nedavno posjetio Glavno tajništvo Interpola u Lyonu, a i ministarstva pravoduđa, vanjskih poslova i trgovine te zemlje poslale su službenu notu Interpolu. Tada je donesena odluka da se tjeralica za Hernadijem briše, umjesto da prihvati stav statutarnog CCF-a.

MUP: To je presedan

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova kaže da je to presedan i da se nikad ranije nije dogodilo da Interpol ignorira preporuke CCF-a.

IVO SANADER
Ivo SanaderFoto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ipak, u sve su bile uključene i druge mađarske institucije pa je Hrvatska tako dobila niz odbijenica za ispitivanje Hernadija, pa čak i za uručivanje sudskog poziva. Sve su objasnili ‘zaštitom nacionalne sigurnosti i financijske stabilnosti Mađarske’, a odvjetnici Zsolta Hernadija dva puta su dogovorili suspenziju tjeralice.

Hrvatskoj je nedavno poručeno da mora dati financijsko jamstvo za moguće troškove u slučaju da Hernadi tuži Interpol zbog posljedica koje bi mogao snositi zbog eventualne Interpolove tjeralice. Iako je Hrvatska pristala na pregovore, Interpol od svega ipak odustaje, a uključuje se Mađarska, i to svim snagama, nakon čega je tjeralica obrisana.

HERNADY PORUČIO HRVATSKOJ VLADI: ‘MOL će slijediti svoj poslovni put, sa ili bez Ine’

VELIKI PREOKRET: Hrvatska će ipak moći suditi Hernadiju

“IĆI ĆEMO DO KRAJA”: Hrvatska ne odustaje od uhidbenog naloga za Hernadija

 

 

Povratak na Net.hr