'Mi smo prošli tjedan počeli cijepiti prosvjetne djelatnike, sutra ćemo ugostiteljske djelatnike', rekao je Šostar

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba Zvonimir Šostar gostovao je u RTL Direktu, gdje je govorio o temama ukidanja mjera, škola i cijepljenju.

Upitan da komentira izjavu ministra Ćorića da je budalaština zahtjev poduzetnika za otvaranje, Šostar je komentirao: "Je, ja mislim da je u pravu. Mislim da još nije vrijeme za ukidanje mjera. U Zagrebu je danas 600 novooboljelih, ta situacija je danas bitno bolja nego što je bila prije mjesec dana, a to znači da su sada ovi novoototkriveni, pozitivni, uglavnom u višim ciklusima kako moji mikrobiolozi kažu, a to znači da polako ipak ide kraju ovaj britanski soj koji je zarazio 98,99 posto čak onih koji su oboljeli. Ja vjerujem mojim mikrobiolozima koji tvrde da je 98 posto."

Incidencija je i dalje visoka

Otkrio je kolika bi indidencija trebala biti da bi se mjere ukinule. "Incidencija je još uvijek jako visoka, oko 600 u Zagrebu, 14-dnevna, ona vam je uvijek viša, ali mislim da kad se ona spusti ispod 150-200 onda možemo razgovarati", rekao je Šostar.

Što se tiče otvaranja škola, Šostar je rekao da treba naći balans.

"Gledajte, treba naći jedan kvalitetan balans, mi znamo da je ogroman problem, imamo najjaču vanbolničku službu za mentalno zdravlje, pogotovo mladih i psiholozi i psihijatri koji kod nas rade, a imamo osam timova, po prvi put imaju liste čekanja po mjesec dana, sve više mladih traži pomoć. Ti mladi naravno da ne mogu živjeti zatvoreni u četiri zida i škola je ipak jedan od načina socijalizacije, normalnog života prema tome mislim da polako možemo puštati i srednju školu idući tjedan. Mislim da će moći, to će biti odluka zagrebačkog stožera, ali vidjet ćemo i pratit ćemo brojke."

Povećat će se broj cijepljenih osoba u danu

Kazao je da će broj cijepljenih utjecati na popuštanje mjera. "Zagreb je procijepio najviše u RH u postotku onih koji su se mogli cijepiti, dakle, stariji od 18 godina...to je preko 25 posto je već cijepljeno, mi ćemo nastaviti ovim tempom, ovisi naravno koliko ćemo cjepiva imati. Danas je cijepljeno ukupno 7400 naših sugrađana i sugrađanki. Nisu svi došli, došlo ih je nešto manje, ali to je ona brojka s kojom smo kalkulirali. Od sutra idemo s osam tisuća tako da potrošimo cjepivo", najavio je Šostar.

On vjeruje da će odaziv i dalje biti velik, no brine ga kako će biti iza 1. lipnja kad se većina onih koji se želi cijepiti i cijepi. Ipak, kaže, velik je interes tvrtki i kompanija na području Zagreba.

Sutra kreće cijepljenje ugostiteljskih djelatnika

Na pitanje ima li nekih prioritetnih skupina u Zagrebu te jesu li počeli cijepiti ugostitelje, konobare i učitelje, Šostar je odgovorio da o tome odlučuje Nacionalni stožer.

"Ne može autonomno. Mi smo prošli tjedan počeli cijepiti prosvjetne djelatnike, sutra ćemo ugostiteljske djelatnike. Znamo da od toga živimo, da polako mora krenuti gospodarstvo. Pokojni gradonačelnik je jednom rekao, radije će umrijeti od korone, nego od gladi", zaključio je Šostar.