OZBILJNA SITUACIJA

ŠOSTAR OTKRIO IDE LI SE PREMA STROŽIM MJERAMA U ZAGREBU: ‘Bojim se da će brojke idućih dana još rasti. I više sam nego zabrinut’

‘Bojim se da će idućih dana još rasti. I više sam nego zabrinut, ali napravit ćemo sve da u sljedećih 10-15 dana suzbijemo epidemiju i smanjimo brojke’

Zagreb već nekoliko dana bilježi najveće brojeve zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar”, Zvonimir Šostar, rekao je za RTL da Zagreb nije najgori kada se gleda broj zaraženih na 100.000 stanovnika.

“U Hrvatskoj nismo najgori, imamo 418 zaraženih na 100.000 stanovnika, crne rekorde nažalost drže Krapinsko-zagorska i Međimurska županija. Prosjek Hrvatske je veći od 260, dosta županija je na 300 zaraženih na 100.000, ali brojke su zabrinjavajuće.

U odnosu na ostale europske metropole nismo najgori, ali imamo još uvijek zabrinjavajuće brojke. Bojim se da će idućih dana još rasti. I više sam nego zabrinut, ali napravit ćemo sve da u sljedećih 10-15 dana suzbijemo epidemiju i smanjimo brojke”, rekao o je Šostar.

NIJE LOCKDOWN, ALI… Capak otkrio koje bi rigorozne mjere mogle biti uvedene ako brojke nastave ovako intentivno rasti

DANSKO ISTRAŽIVANJE RUŠI KONSENZUS O MASKAMA? Odbijaju ga objaviti prestižni časopisi, a autori tvrde: ‘Nitko nije dovoljno hrabar…’

Nepridržavanje mjera

Upitan koliko veće brojke očekuje, rekao je da mu je to teško reći. “Imali smo već preko 700, vjerujem da će se oko tih brojki kretati. Sad plaćamo danak nepridržavanju mjera, bar onih osnovnih koje je propisao stožer”, dodao je.

“Znate da testiramo najviše u Hrvatskoj. Danas je uzeto 753 uzorka, najviše do sada, radimo više od 1900 testiranja na dan. Više od 20 ljudi i sad radi na mikrobiologiji, ostat će tu do 2, 3 ujutro. Bukvalno padaju s nogu, ali učinit ćemo sve. Pozitivna je atmosfera i silno se trude. Testova imamo dovoljno”, kaže Šostar.

IMAJU MJESTA ZA JOŠ SAMO DESETAK OBOLJELIH: ‘Situacija s koronavirusom je zabrinjavajuća, alarmantna, čak i opasna!’

Edukativni leci

Na pitanje hoće li biti strožih mjera, odgovorio je da oni još uvijek vjeruju u “zdrav razum” stanovnika te da idu s edukacijom. “Dobili smo odobrenje od Ministarstva zdravstva da stavimo letke na sve stolove ugostiteljskih objekata, imamo ih više od 200.000, ide više od 375.000 letaka u domaćinstva s računima, leci za tržnice. Vjerujem da su Zagrepčani shvatili da nije za igrati se s Covidom.

Bliži se blagdan Svih svetih, pa je novinarka postavila pitanje koji je plan i hoće li maske biti obvezne. “Donijeli smo mjeru da se maske nose na mjestima na kojima je nemoguće držati distancu. Gradonačelnik je dao nalog da se pojača gradski promet prema grobljima i vjerujem da nećemo dobiti eksploziju korone kao što bi neki očekivali”, smatra Šostar.

DRAMATIČNO UPOZORENJE IZ ZAGREBA: Sustav je preopterećen, od idućeg tjedna uvode se novi termini drive-in testiranja

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr