Stotine stanova u Zagrebu bit će ponuđeno za vrlo niske cijene najma

shimmer fallback

Prihvate li vijećnici na sjednici Gradske skupštine novi prijedlog, već krajem ove godine Zagrepčani bi od Grada Zagreba mogli unajmiti sve stanove kojima je vlasnik Grad.

14.10.2013.
8:41
Play logo

Iako se točan iznos najamnine po četvornom metru još uvijek ne zna, spekulira se da bi Grad Zagreb svoju blagajnu mogao napuniti cijenom po kojoj su na tržištu ponuđeni i stanovi u Sopnici Jelkovec – 20 kuna po četvornom metru. Tako bi se za stan od 50 četvornih metara plaćalo 1.000 kuna mjesečno najamnine.

Takvom bi se odlukom najamnina stanova potpisivala sa zainteresiranim građanima na razdoblje od pet godina, čime se dosadašnji rok produžuje za dvije godine, a u ponudi bi se našli i stanovi oduzeti prijašnjim vlasnicima za jugoslavenske komunističke vladavine za koje još nije dovršen postupak povrata oduzete imovine, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad plaća pričuvu

Prođe li takva inicijativa, najmodavac će imati ovlasti provođenja ovrha u slučaju da korisnici stanova ne poštuju obveze, te će Grad Zagreb uprihoditi novac najamnine za korištenje stanova s obzirom na to da je Grad sve do pravomoćnog okončanja postupka povrata obvezan plaćati pričuvu i voditi brigu o stanovima kao da im je vlasnik.

Prvenstvo dobivanja prilike za najam gradskoga stana ostvarivali bi oni građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje, a prije podnošenja zahtjeva za najam u Zagrebu neprekidno žive najmanje 10 godina.

Zasad je sigurno da će u planirani najam 581 stan u Novom Jelkovcu, koje će Grad preuzeti u vlasništvo do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najam pet tisuća stanova

Podsjetimo, pokrenuti su razgovori s bankama o najmu neprodanih stanova, a kako su poručili iz Ministarstva, takvih je u državi pet tisuća. Prema trenutačnim špekulacijama, ti bi se stanovi, npr. od 50 četvornih metara, mogli iznajmljivati za dvjestotinjak eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo