Ugradnja razdjelnika

ŠOKANTNI RAČUNI: ‘Imamo stan od 72 kvadrata, ne grijemo spavaću sobu i moramo platiti 2.400 kuna’

Razdjelnici ili ne, pitanje je koje (ne samo) stanari zgrade Tena u slavonskobrodskom Naselju Slavonija I postavljaju nekoliko godina, no otkad se, u skladu sa Zakonom, moraju grijati preko razdjelnika, uglavnom zavrću ventile i drhtulje od hladnoće pribojavajući se računa za grijanje, koji su proteklog mjeseca prešli svako očekivanje.

Premda štede podjednako oni bez razdjelnika i oni s ugrađenim razdjelnicima, računi su sve viši, a Stjepan Bošnjaković, osupnut računom za grijanje i toplu vodu iz siječnja ove godine za trosobni stan od 72 kvadrata, koji iznosi vrtoglavih 2403,05 kuna, požalio se Glasu Slavonije. Nezadovoljan je objašnjenjima lokalnog distributera toplinske energije, Brod plina.

I ŠTO SAD? Evo što građani nakon svega mogu učiniti u slučaju razdjelnici

Enormni rast

I zbog prijašnjih računa koje smatra nenormalno i nemoralno visokim napravio je analizu sezona grijanja proteklih godina i s početka ove godine te poslao prigovor Brod plinu, kao i Skupštini društva, koju čini gradonačelnik Slavonskog Broda. Za isti stan, naime, u siječnju 2014. godine, s istim brojem članova obitelji, grijanje je iznosilo 1.222,16 kuna, godinu poslije 1.544,04, a ovog siječnja, kažu Bošnjakovići, prešlo je svaku mjeru.

Štednja na sve moguće načine

“Sve da sam i odvrnuo sve ventile na maksimum i držao otvorenim sve prozore i vrata u stanu 24 sata dnevno cijeli mjesec, teško da bih igdje u Hrvatskoj dobio ovoliki račun. To je suludo”, kažu ogorčeni vlasnici, koji su prema mjerenju navodno potrošili 15 puta više energije, a ne griju spavaću sobu, dok se kupaonica temperira samo kada se djeca tuširaju.

Tražeći jeftinije rješenje, već su nekoliko puta proteklih godina, kao i ostali susjedi, ulazili i izlazili iz sustava razdjelnika. Od početka godine, kada su prema zakonu razdjelnici obvezni, troškovima pokušavaju doskočiti tako da se ne griju.

“Malo uključimo kalorifer, malo klimu… Isključujemo grijanje jer, ako su impulsi na nuli, platit ćemo samo fiksni trošak”, smatraju.

JEDNI BIJESNI, DRUGI ZADOVOLJNI: Jedna stanarka objasnila kako je uštedjela ugradnjom razdjelnika

Radijatore odvrću samo povremeno

Slično postupaju i njihovi susjedi, umirovljeni Barbara i Drago Drašković. Za istu površinu stana dobili su račun od 2.300 kuna i zato su se u veljači smrzavali, kao i Marija Sušac, čiji račun za jednosobni stan iznosi više od 1400 kuna. Radijatore, kažu za Glas Slavonije, uključe samo povremeno.

Svi su zabrinuti i ne znaju što ih čeka, pogotovo što se pri obračunu grijanja svake godine mijenja pravilnik i korekcijski faktor.

UDRUŽITE SNAGE: Zbog obveze ugradnje razdjelnika moći ćete tužiti i državu?

VRDOLJAK SE POSUO PEPELOM: ‘Ja sam kriv za razdjelnike, nisam imao hrabrosti’

PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI: Što će utvrditi radna skupina za razdjelnike?

Povratak na Net.hr