PUNO JE VIŠE UMRLIH

ŠOKANTNI PODACI: Izumiremo, u Hrvatskoj prošle godine rođeno najmanje beba u povijesti države!

U Hrvatskoj je prošle godine zabilježen rekordan prirodni pad stanovništa, piše Večernji list.

Naime, prošle godine je u Hrvatskoj umrlo više stanovnika nego što ih se rodilo, a posljednje brojke pokazuju da se radi o razlici od 16,702 stanovnika. 2015. godine rodilo se 37,252 bebe, što je 2,314 manje rođenih beba nego u 2014. godini u kojoj se rodilo 39,566 beba, te ujedno i najmanje rođenih beba u povijesti države.

Radi se o podacima iz hrvatskih bolnica koje objedinjuje i analizira Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Po broju umrlih osoba u Hrvatskoj rekorder je Osječko-baranjska županija.

Ako se napravi usporedba s prosjekom Europske unije 2015. – deset rođenih na 1000 stanovnika – Hrvatska s Italijom, Portugalom i Grčkom pripada zemljama s najnižom stopom od devet rođenih na 1000 stanovnika, navodi se u izvještaju HZJZ-a.

U zapadnoj Europi ista situacija

Većinu rodilja prošle godine činile su žene u dobnoj skupini između 30 i 34 godine, a u odnosu na prehodnu godinu povećao se broj rodilja zu dobi izmđeu 35 i 39 godina što se pripisuje trendu odgađanja trudnoće.

Naime, takva je situacija i u zapadnoj Europi u kojoj se majčinstvo odgađa već niz godina, a to se pripisuje modernom načinu života, zahtjevnoj svakodnevici, nužnosti visokog obrazovanja i karijere, dok se u hrvatskim prilikama moraju pridodati neizvjesni materijalni uvjeti i, prema riječima liječnika, iskustvo prvog porođaja.

Strah od porođaja kao razlog za odgađanje majčinstva eliminiran je u Kliničkoj bolnici Merkur što ukazuje i rast broja poroda na tamošnjoj Klinici za ženske bolesti i porode. “Loše iskustvo s prethodnog porođaja jedan je od relativno čestih razloga zašto se žene ne odlučuju ponovno rađati.

Potvrđen trend starijih prvorotkinja

Mi na tome jako puno radimo i u konačnici je to rezultiralo jer na ovoj klinici broj porođaja u odnosu na prošlu i godinu prije bitno raste. Već sada imamo 200 porođaja više nego lani, što je, s obzirom na to kakvi su trendovi rađanja, jako puno”, rekao je predstojnik klinike prof. dr. sc. Ratko Matijević.

On je potvrdio trend sve starijih prvorotkinja te njegova najstarija trudnica trenutačno ima 49 godina. Matijević je izjavio kako je teško reći koja je dob za rađanje preporučljiva u medicinskom smislu.

“Sigurno je bolje pomaknuti roditeljstvo ranije, prije tridesete godine života žene jer, što je žena starija, to je veći rizik da ima neke druge kronične bolesti.”

Povratak na Net.hr