LJUDI SU BIJESNI

ŠOK U SLAVONIJI – MJEŠTANI KOMLETINACA ZGROŽENI: Iz slavina im teče odvratno prljava narančasta voda

Mještani Komletinaca ovih su dana revoltirani na Vinkovački vodovod zbog užasno prljave vode koja im teče iz slavina. Ovo stiže kao novi šok nakon što su u ožujku ove godine doznali da već 28 godina piju vodu zatrovanu arsenom.

Trajni problem s pitkom vodom u Komletincima uskoro bi trebao biti riješen. Trenutno je tamo i dalje cisterna s vodom po koju mještani dolaze. Dvije obitelji opisale su prizor koji ih je dočekao kad su se probudili i poželjeli koristiti vodu iz slavine.

‘Nitko nam danima ništa ne govori’

‘Ujutro je majka otišla oprati zube te kad je vidjela vodu, došla je po mene i imali smo što vidjeti, voda je bila narančasta i ostajale su mrlje. Kasnije sam pustila vodu u WC školjci i tamo je tekla prljava voda i onda smo obje shvatile da nam je perilica za rublje pri kraju i kad je sve bilo gotovo, imali smo opet lijep prizor, roba umjesto da je bila čista, izišla je posve prljava, odnosno puna narančastih mrlja. Danima nas nitko ni o čemu ne obavještava, a ima puno male djece. Priključeni smo na otočku pumpu, što je za sada trajno rješenje, dok ne priključe Komletince na regionalni vodovod. Ovo nije bio slučaj samo u našem domaćinstvu, nego ima još kuća koje imaju isti problem’, rekla je Iva Varga za Glas Slavonije.

Isto je doživjela i Antonija Barišić u svojoj kući, gdje se također pojavila narančasta voda.

‘Ustala sam se ranije i počela praviti ručak i kad perete čisto povrće, ono nakon pranja bude prljavo i poslije imate veliki problem jer sudoper nikako ne možete oprati koliko je prljavo nakon puštanja vode. Koliko sam čula, navodno, to se događa u različito vrijeme u različitim ulicama i to učestalo. Ovo se dogodilo u našoj glavnoj ulici, a opet nije u cijelom selu jer imam salon na drugom mjestu i tamo nije bila takva voda’, kazala je Barišić.

Gradonačelnik tražio očitovanje Vodovoda

Gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić rekao je kako je upoznat sa stanjem vode u Komletincima te da je tražio očitovanja Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije kako bi se utvrdilo zašto je zapravo voda u Kompletincima toliko onečišćena.

‘Dobili smo informaciju da je voda zamućena te smo zatražili od Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije da nas obavijeste o čemu se radi. Vjerojatno je nekakav popravak na mreži ili kad se dogodi na nema vode, odnosno kad prestane vodoopskrba, dolazi do tog zamućenja, ne znamo je li to uzrok, ali smo mi odmah nakon dojave tražili očitovanje u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji’, rekao je Šarić.

Direktor vinkovačkog vodovoda dao je svoje objašnjenje za nastalu situaciju.

‘Rješavamo problem, izbušili smo još jedan zdenac u Otoku koji ima zdravu kvalitetnu pitku vodu, napravljena je analiza bez arsena i pustili smo ga u funkciju i za nekoliko dana kvalitetna će voda doći do Komletinaca. Molimo mještane Komletinaca za razumijevanje, jer kako da isperemo cijevi od arsena što su mještani tražili, a da ne dođe do zamućivanja vode? Mi i dalje nismo obustavili cisterne, niti smo proglasili da je voda u Komletincima za piće’, rekao je Dražen Milinković.

Građani o prljavoj vodi obaviješteni putem web stranice Vodovoda

Vinkovački odovod i kanalizacija preko svoje službene stranice kao i nekih medija obavijestio je sve korisnike javne vodoopskrbe grada Otoka i naselja Komletinci kako će se od 22. do 25. kolovoza obavljati ispiranje vodoopskrbne mreže.

Na Facebook stranici Komletinci objavljena je oštra reakcija.

 

Povratak na Net.hr