RESETIRANJE SUSTAVA?

SOCIOLOG ŽESTOKO O AFERI JANAF: ‘Korupcija je ugrađena u temelje hrvatske države. Plenković i Milanović akteri su koruptivnog sustava’

Sven Marcelić navodi da je afera Janaf još jedna afera u koju je uključeno puno ekonomskih i političkih aktera

Otkada je afera “Janaf” dospjela u javnost, tema pandemije koronavirusa, epidemiološke mjere i Nacionalni stožer kao da su pali u drugi plan. Afera je pokazala povezanost političke elite s korumpiranim tipovima u Hrvatskoj pa su tako krenula prepucavanja na relaciji predsjednik – premijer.

Tajnama o famoznom klubu građani se zabavljaju već 10-ak dana, a o funkcioniranju pravne države i o korupciji te gubljenju traga novca, za HRT je govorio sociolog Sven Marcelić. Marcelić navodi da je afera Janaf još jedna afera u koju je uključeno puno ekonomskih i političkih aktera.

“No ono što je problem u čitavoj toj situaciji je, kako bih ja rekao, jedan hamletovski moment, znate ono kad Polonije primjećuje da u Hamletovom ludilu ima nekog sistema. Nažalost, vezano uz korupciju, u cijelom sustavu i hrvatske politike i načina na koji je postavljena i načinu na koji se kadrovira u državnim tvrtkama, rekao bih da je Hrvatska postavljena kao država koja sistematski promovira korupciju. Problem je, dakle, taj što je korupcija sistematski ugrađena u temelje hrvatske države. Nažalost…”, rekao je za HRT sociolog zadarskog Sveučilišta.

KLUPKO JANAFA TEK SE POČELO ODMOTAVATI: Tajne informacije koje su procurile, niz pikanterija, eskort dame i svežnjevi novca

‘Svejedno je koja je stranka na vlasti, struktura ispod svega je koruptivna’

“U cijelom ovom ludilu ima sistema i on je postavljen tako da se politički akteri mogu bez problema i zapreka baviti koruptivnim djelatnostima. Janaf je tvrtka u dominantno državnom vlasništvu uz nešto malo privatnoga kapitala. Menadžment u takvim tvrtkama se bira politički, dakle biraju ga stranke koje imaju svoje ljude koji su politički povezani.

Ako tome dodamo činjenicu da je Hrvatska jedna od zemalja s politički najovisnijim sudstvom – vidimo da je taj sustav vrlo jasan. Dakle, imamo političko kadroviranje u velike državne tvrtke koje raspolažu s velikim količinama novca, imamo sisteme kontrole koji su potpuno politički ovisni i zapravo je prilično nebitno koje stranke dolaze na vlast jer struktura koja stoji ispod svega je duboko koruptivna.

Možemo vidjeti da mediji jesu, jednim dijelom, korektiv onoga što se događa unutar tog sustava koji sam opisao jer vidimo da on sam nema kapaciteta da sankcionira one koji su radili nešto loše. Vidimo da tek kada stvari dođu u medije nešto se krene raspetljavati i vrlo često vidimo da sustav naknadno reagira na medijska otkrića. Mediji su jedan faktor koji je izrazito važan zato što barem jedan dio medija funkcionira izvan tog sustava i mogu reagirati na nepravilnosti što onda pokrene sustav da reagira unutar sebe”, poručuje Marcelić.

BIVŠI RAVNATELJ USKOKA O AFERI JANAF: ‘Premijer je trebao znati; posrijedi je pitanje nacionalne sigurnosti’

Problem trošenja državnog novca

Ipak, Marcelić naglašava da se jedan dio medija bavi temama koje “prodaju” novine, a ne dubinskom analizom ovog slučaja što zahtijeva vrijeme i znanje. Jedna od tih tema za “prodaju” novina je po mišljenju sociologa podatak o tome koliko se novca trošilo u klubu, tko je što jeo, je li ostao višak hrane, tko je od ministara tamo bio itd. Smatra da se na to ne treba gledati posve negativno jer i te trivijalnosti ukazuju na problem trošenja državnog novca.

“I takve priče pomažu senzibilizirati javnost na problem da postoje određena politička elita koja je svemoćna tako da je zaštićena od progona”, veli Marcelić.

STRUČNJAK ZA SIGURNOST O AFERI JANAF: ‘Da je premijer čuo za izvide, Dragan Kovačević ne bi bio reizabran, ali…’

O Milanoviću i Plenkoviću: ‘Obojica su umreženi akteri u koruptivnom sustavu RH’

Sociolog se osvrnuo i na sukob predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Kaže da je tu evidentan medijski sukob dva najvažnija aktera u državi. No, ukazuje i na njihovu umreženost u koruptivnom sustavu Hrvatske.

“Predsjednika koji je poznat kao relativno vatren na riječima i, s druge strane, premijera koji je odmjereniji i konzervativniji u ophođenju. Mi to možemo promatrati kao sukob dva moćna političara koji se, eto, opet raspravljaju o nekom problemu. Međutim, kada pogledate malo dublje, imamo sukob dva političara od kojih je jedan bio u tom klubu, a drugi ima ministre koji su bili u tom klubu, dakle obojica su umreženi u sve ovo o čemu sam ranije pričao. Rekao bih da je stavljanje fokusa na te njihove verbalne sukobe koji su potpuno irelevantni, zapravo odvlačenje pažnje od činjenice da su obojica umreženi akteri u cijelom ovom, rekao bih, koruptivnom sustavu RH koji sam upravo opisao.

Sve je ovo jedan od razloga zašto mladi napuštaju zemlju. Kao moguće rješenje problema vidim u izbornom debaklu dvije vodeće stranke u barem dva mandata. Na neki način, tada bi se omogućilo resetiranje sustava. I to je moguće”, rekao je Sven Marcelić za HRT.

Za kraj, zadarski sociolog poručuje da je jedino što nam preostaje jest poboljšavanje sustava iznutra djelovanjem medija i građanskih inicijativa koje bi ukazivale na probleme te radile pritisak prema gore.

ODVJETNIK KOVAČEVIĆA: ‘Naravno da se on namjerava vratiti u Janaf’; No, upravo su mu dali otkaz, nema pravo ni na otpremninu

Povratak na Net.hr