SOCIJALNI RADNICI NAJAVLJUJU ŠTRAJK: / 'Mi imamo nedostatak od 1700 stručnih radnika i preko 150 javnih ovlasti'

Sindikati u socijalnoj skrbi nakon tihog prosvjeda najavljuju još jedan, a ako željeni pregovori s resornim ministarstvom ne uspiju, neće se libiti ni krenuti u štrajk

21.4.2021.
21:46

Simboličnom šutnjom u podne, socijalni su radnici u srijedu pred svojim ustanovama prosvjedovali i ukazali na šutnju sustava u kojem gotovo čitav svoj radni vijek ukazuju na nepravilnosti. No, oglasili su se i najavili mogućnost štrajka.

"Štrajk je zadnja sindikalna akcija. Mi smo danas organizirali prosvjed, 'Čujete li našu šutnju', kao odraz nezadovoljstva na šutnju resornog ministarstva na dvadeset i više godina upućivane apele zbog loših uvjeta rada u kojima stručni radnici centara za socijalnu skrb, ali i cijelog sustava obavljaju svoje poslove", rekla je za RTLBožena Horvat Alajbegović, sindikalna povjerenica u Centru za socijalnu skrb u Zagrebu.

Nedostaje ljudstva

Istaknula je kako slijedi gromoglasni prosvjed, zatim pregovori s resornim ministarstvom, a ako ni to ne urodi plodom, kreću u štrajk. "Mi imamo nedostatak od 1700 stručnih radnika, od toga 700 socijalnih radnika u Centrima za socijalnu skrb sukladno normativima koji su prenapregnuti. Imamo preko 150 javnih ovlasti od kojih puno njih uopće ne bi trebalo biti u sustavu socijalne skrbi. Osobno sam doživjela prijetnje i napade, ne ovim povodom širokog spektra nezadovoljstva i govora mržnje i linča, ali sam doživjela fizički napad osobe s duševnim smetnjama. S obzirom da radim na poslovima skrbništva koji je iznimno zahtjevan. Sukladno zakonu mi moramo biti skrbnici po službenoj dužnosti ukoliko osoba nema rodbine ili taj srodnik odbije biti skrbnik, napomenula je Horvat Ajalbegović.

Neravnopravan položaj

Zbog toga se nalaze u neravnopravnom položaju pred Ustavom RH. "Mi za osobe s duševnim smetnjama koje su lišene poslovne sposobnosti donosimo odluke koje nameću čitav niz etičkih problema i odgovornosti", poručila je Horvat Ajalbegović i dodala kako djelatnici CZSS-ova diljem zemlje nedavna događanja i komentare na društvenim mrežama doživljavaju kao ugrozu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali